STOPPER OPP: - Det er en alvorlig situasjon i hele landet, og de store motorene for boligforsyningen som Akershus, Trøndelag, Rogaland, Hordaland og Oslo, stopper opp, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Boligprodusentene: «Dramatisk» og «alvorlig»

Boligprodusentenes Forening tar sterke i ord i bruk for å beskrive nedgangen i salget og igangsetting av nye boliger.

Publisert Sist oppdatert

- Nå har vi en dramatisk nedgang i salg og igangsetting av nye boliger. Vi har ikke målt svakere første kvartal, siden vi startet med målinger i 1999, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Lars Jacob Hiim.

Ferske tall viser at salget av nye boliger i mars 2023 er 44 prosent under mars 2022. Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 16.541 boenheter, som er 36 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Igangsetting av nye boliger i mars 2023 er 64 prosent under mars 2022. Igangsatte nye boliger i første kvartal 2023 er 2.425 boenheter, det er 52 prosent under første kvartal 2022. Igangsettingen pr. boligtype i første kvartal 2023 viser at eneboliger er 23 prosent under, småhus er 58 prosent under og leiligheter er 62 prosent under første kvartal 2022. Det er igangsatt 929 eneboliger, 449 småhus og 1.047 leiligheter i første kvartal 2023.

- Krise for næringen

Totalt antall igangsatte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 20.614 boenheter, som er 19 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

- Det er en alvorlig situasjon i hele landet, og de store motorene for boligforsyningen som Akershus, Trøndelag, Rogaland, Hordaland og Oslo, stopper opp. Nå er det krise for næringen og landets boligforsyning. I de kommende kvartalene vil dette medføre lavere sysselsetning i byggenæringen, sier Hiim.

Renteøkningene, de høye byggekostnadene og den økonomiske usikkerheten stopper nyboligmarkedet, mener Hiim. Varslede renteløft tilsier raske tiltak nå for å unngå at boligkrisen biter seg fast og blir langvarig, sier han og peker på at Husbankens rammer til boligkvalitet må utvides vesentlig i revidert nasjonalbudsjett. Videre må Husbanken få flere virkemidler, som deleie-modeller for å avlaste boligkjøperes egenkapitalkrav og risikoavlastninger for utbygger for å få igangsatt prosjekter.

Ytterligere tiltak som etterlyses er etablering av et samarbeid mellom stat, kommune, Husbank og utbyggere for å bygge boliger for flyktninger, eldre og utleie.

Powered by Labrador CMS