FEIL TIMING: Jon-Erik Lunøe mener det blir feil timing å selge eiendommer nå for å balansere statsbudsjettet.
FEIL TIMING: Jon-Erik Lunøe mener det blir feil timing å selge eiendommer nå for å balansere statsbudsjettet.

Bane NOR Eiendom-sjefen advarer mot «kortsiktig» Høyre-forslag

Bane NOR Eiendom-sjef Jon-Erik Lunøe mener Høyres forslag om å selge eiendommer fra Bane NOR for 1,65 milliarder kroner er kortsiktig tenkt.

Publisert Sist oppdatert

Det er i sitt alternative statsbudsjett at Høyre har lagt inn salg av eiendommer fra Bane NOR for 1,65 milliarder kroner. Adm. direktør Jon-Erik Lunøe mener det er en dårlig idé.

– Bane NOR Eiendom skaffer penger til statskassen ved å forvalte og utvikle eiendommer ved knutepunkt. Å selge eiendommer som ikke er gjort noe med når prisene er lave, gir mindre til staten og er kortsiktig tenkt, sier Lunøe.

Han mener det er to grunner til at det ikke er lurt å selge eiendommer for 1,65 milliarder kroner nå. For det første er eiendomsprisene lave nå etter at rentene har steget kraftig. For det andre mener han at eiendommene vil være verdt veldig mye mer etter at de er utviklet. Lunøe forteller at eiendomsdivisjonen i Bane NOR løpende vurderer når det er kommersielt riktig å selge eiendommer, noe som er i tråd med vedtak i Stortinget som sier at eiendom skal selges på det tidspunktet som er best; etter at all utviklingsgevinst er tatt ut.

– Finansdepartementet henter utbytte fra Bane NOR Eiendom AS og resten av inntektene investeres i nye utviklingsprosjekter. Det gir maksimum inntekt for staten. Å selge når det er lite etterspørsel og i dagens dårlige marked for næringseiendom gir mye lavere gevinst enn om vi selger på et tidspunkt der det er stor etterspørsel. Ved å rydde tomter, omregulere og bygge boliger som gjør at folk kan reise mer med tog, er det mye større inntekter i vente enn ved å selge eiendommer vi ikke har gjort noe med. Vi er stolte av å hjelpe flere å ta mer tog, og diskuterer gjerne om vi kan bidra mer til fellesskapet med utbytte, men vi kan ikke anbefale at politikerne vedtar dette forslaget fra Høyre, avslutter Lunøe.

Powered by Labrador CMS