Bolig skal kombineres med lokal handel og service som supplerer tilbudet i området. Foto: Ole Kaland/NRK
Kringkastingshuset kan bli hotell
NRK vil legge rette for bygging av inntil 1.650 boliger på Marienlyst. Kringkastingshuset vurderes ombygget til hotell, mens det kan bli kino eller konserthus i Store studio.
I 2016 vedtok NRK-styret å fortsette utredningen av et eventuelt nytt hovedkontor for den statlige mediebedriften. Året etter utlyste NRK et parallell- og utredningsoppdrag for å finne ut hvilke muligheter som ligger i eiendommen på Marienlyst. Ved et eventuelt salg av eiendommen vil det bli utarbeidet en detaljreguleringsplan for området.
Nå har konsulentselskapet Civitas bestilt oppstartsmøte hos Plan-og bygningsetaten (PBE) for den ca. 100 mål store tomten på Marienlyst som NRK eier 84,3 prosent av.
I bestillingen foreslås det at området utvikles med urbant preg og høy kvalitet i sentrale byrom. Det antas at området kan utvikles med til sammen 160-220.000 kvadratmeter BRA, hvorav opp mot 155.000 kvadratmeter bolig. Det tilsvarer inntil 1.650 boliger (ved gjennomsnitt på 85 kvm).
– Bolig bør kombineres med lokal handel og service som supplerer tilbudet i området. Det er også vurdert at andre funksjoner som hotell eller institusjon/næring knyttet til skole/universitet kan innpasses, heter det i stedsanalysen.
I analysen påpekes det også at Kringkastingshuset må ivaretas på en god måte med bevaring av viktige fasader, interiører og nærliggende utearealer i tråd med Riksantikvarens fredningsforslag. Øvrig bebyggelse på eiendommen, inklusive Fjernsynshuset, kan rives for etablering av en helhetlig utnyttelse av området. – Kringkastingshuset og Store Studio kan benyttes til flere funksjoner som hotell, næring, bevertning og/eller kulturfunksjoner, og eventuelt bolig.
– Kringkastingshuset og Store Studio kan benyttes til flere funksjoner som hotell, næring, bevertning og/eller kulturfunksjoner, og eventuelt bolig. Mulig ny bruk for Store Studio er konferanse, kino, konsertsted og lignende, skriver Civitas.
I stedsanalysen påpeker Civitas at bidragsyterne i parallelloppdraget også har vist interessante kombinasjoner med andre funksjoner, blant annet knyttet til Universitetet i Oslo.
Følgende har bidratt med å belyse en mulig utvikling av området:
-4B Arkitekter og IN’BY
-HRTB Arkitekter, Niels Torp Arkitekter og Code
-Powerhouse Company -Rodeo, Rebuilding, Opak og Henning Larsen Arkitekter
-Transborder Studio