Solon Eiendom skal totalt bygge 500 boliger på den gamle Magasinleiren i Ski. Første byggetrinn er snart klart.Illustrasjon: Code Arkitektur

Her skal Solon bygge 500 boliger

Solon Eiendom skal utvikle 500 boliger i Ski Magasinleir, som nå får navnet Magasinparken.

Publisert

Første detaljregulering er klar og består av 183 leiligheter, som blir fordelt på seks bygg og de første legges ut allerede i januar.

– Vi kjøpte tomten tidlig i 2011. Den gang trodde vi på cirka 10.000 kvadratmeter bolig. Nå får vi cirka 40.000 kvadratmeter salgbart areal, sier Andreas Martinussen, administrerende direktør i Solon Eiendom, og påpeker at dette kommer til å bli en helt ny bydel. Egentlig i største laget med tanke på selskapets nisje, som er mellomstore boligprosjekter av svært høy kvalitet.

– Vi deler opp i litt mindre prosjekter over en lengre periode, slik at hvert salgs- og byggetrinn blir passende Solon Eiendom-prosjekter, sier Martinussen.

Tomten ligger på den gamle Magasinleiren i Ski, med bygninger fra etableringsperioden i 1890-årene. Fra hovedporten i nord fremstår Magasinleiren i dag som et u-formet tun, bestående av vognmagasiner, oppsynsmannsbolig, brannsatsjon og lagerbygg, som totalt utgjør fem bygninger av ulike størrelser. Alle byggene er fredet. Eiendommen er kun få hundre meter fra Ski sentrum med både togstasjon og storsenteret lett tilgjengelig.

Utviklingsdirektør i Solon Eiendom, Tom André Svenning-Gultvedt, forklarer at hele tomten på 48 mål er områderegulert og at det også er mye spennende som skjer på nabotomtene.

– Helse Sør-Øst eier tomten ved siden av og skal på sikt bygge 50.000 kvadratmeter helse, kommunen skal bygge ny ungdomsskole og flerbrukshall, og Knut Jacobsen AS skal bygge 1.000 boliger og næring i tillegg, så dette er en stor utbygging, påpeker han.

De fire beste

Code arkitektur har vært med på reguleringsprosessen, og står for arkitekturen på de fleste av bygningene, men Solon Eiendom har også engasjert flere arkitektkontorer.

– Vi lanserer om kort tid «Urban Villas», seks moderne teglsteinsbygg som vil bli et estetisk bindeledd mellom det eksisterende villaområdet og de fredede magasinhallene, forklarer han og legger til at det kommer et tårn som får likhetstrekk til Ullevål Tårn, som vant Oslo bys arkitekturpris i 2016. Dette var også et prosjekt i Solon Eiendom hadde i samarbeid med Code arkitektur.

For å skape et interessant og særegent boligfelt har boligutvikleren valgt å engasjere flere arkitektkontorer. I tillegg til Code arkitektur, skal både Reiulf Ramstad Architects, R21 Arkitekter og A-lab tegne hvert sitt tårn.

– Vi har valgt et eksklusivt knippe av de beste arkitektkontorene vi bruker og bedt dem tegne noe som blir unikt, sier Martinussen.

Resultatet er fem ganske ulike bygg med cirka 40 leiligheter per enhet.

– Code skal bygge en hengende hage, mye lik den vi har bygget på Kolbotn, som kanskje er det fineste vi har bygget hittil, sier Svenning-Gultvedt og fastslår at alle byggene er svært forskjellige. Ett ser ut som en kobberlampe, et annet er asymmetrisk, og A-lab tegner et med et utvendig skjell av tegldragere med grønne fasader.

Et område i vekst

– Det vi synes er gøy, og som vi opplevde på Kolbotn var, å løfte boligstandarden i området. Vi kjøpte tomten på Kolbotn samtidig som i Ski. Da var det ikke mange utbyggere der. Nå ferdigstiller vi over 200 leiligheter fordelt på tre prosjekter med unik arkitektur på Kolbotn, og ser at flere av de store utbyggerne kommer etter. Resultatet er antakelig at de må løfte seg kvalitetsmessig i arkitekturen, forklarer han og konstaterer at de har fått direkte tilbakemelding på dette fra større utbyggere.

– Dette er spennende for kommunen, og det samme skjer nå i Ski. Ski er i stor utvikling i forbindelse med Follobanen, som skal stå ferdig om tre år. Det er områderegulert mange tusen boliger, men det er relativt få grunneiere som har klart å samle et større område, sier Svenning-Gultvedt, som tror at Solons prosjektet vil gi synergier for kommunen.

– Det kan bli vanskelig for en utbygger å ta en «fuglekasse» som de har bygd et annet sted å prøve å konkurrere med vårt prosjekt i Ski, avslutter han.

Reiulf Ramstad Architects skal bygge et tårn som ser ut som en kobberlampe. Illustrasjon: Reiulf Ramstad Architects

 

Powered by Labrador CMS