Eiendomsspekulant i startgropa
Ungdommelig utholdenhet og ønsket om å skape noe var grunnen til at Rune Torsøe (27) fra Lyngdal, penset seg inn på eiendom. Han har i løpet av ett år bygget nærmere 30 eneboliger, og flere leiligheter, og holder nå på med et kombinert butikklokale og leilighetskompleks.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Rune Torsøe fra Lyngdal er ikke tvil om at han har havnet på riktig hylle. Derfor gjør det ikke noe at kveldene blir lange, og timene mange. For å trives i jobben er det viktigste, mener han.– Jeg har lenge gått med et ønske om å utvikle eiendommer, og skape noe selv. Det har vist seg å bli en suksess, sier Rune Torsøe.Han er lite villig til prate om omsetning, fordi han mener det gir et skjevt bilde av virksomheten. På likningen for 2001, er tallene hyggelige. Med 448.500 kroner i inntekt, er Rune Torsøe i ferd med å bli en lokal størrelse innen eiendom.
KremmerhåndHan har alltid likt kjøp og salg. Sett muligheter der andre har gått rett forbi. Derfor var det ikke unaturlig å gå økonomi og administrasjon på Høgskolen i Agder. Etterpå fikk han jobb hos eiendomsmegler Kåre Meland i Lyngdal, og tok utdannelse som megler på BI på kveldstid. Trangen til å gjøre sine egne ting ble imidlertid større og større. Etter en liten sving innom hos privatfinans som rådgiver, valgte han å satse for seg selv. RUT Eiendom AS ble en realitet og Lyngdal lå for hans føtter.– Lyngdal er i god utvikling. Byen ligger like ved trafikkåren E 39, sentralt i Agder. Hvis det legges enda bedre til rette for turisme tror jeg handelen kan øke mye de neste årene. Det ville hjulpet godt hadde et par av de store aktørene innen klær etablert seg her, mener Torsøe.
FinansieringDen første investeringen RUT Eiendom gjorde, var en tomt til 900 000 kroner. Det tok han både tid og krefter å overbevise banken om å låne ham pengene. Han overholdt sine forpliktelser, og beviste at plan ble praksis.– Det vanskeligste er alltid å finansiere en tomt. Det gir ingen cashflow. Jeg har et veldig godt forhold til banken, fordi jeg har bevist at kalkylene mine holder mål. Nå holder det med en telefon for å få finansieringen i boks, sier Torsøe.I øyeblikket tar sentrumsgården i Lyngdal mye av tiden hans. I alt ni leiligheter og 400 kvadratmeter forretningslokale skal stå ferdig til våren. Han sover imidlertid godt om natten fordi syv av leilighetene allerede er solgt.– Etter mye frem og til bake, kjøpte vi tomten av kommunen. Butikklokalene er ennå ikke leid ut, men det kommer nok. På mindre steder er kombinasjonen leiligheter og næring viktig. I mange tilfeller helt nødvendig fordi næringsbygg alene ikke gir en god nok avkastning, mener Torsøe.
BeliggenhetI forkant definerer Torsøe i hvilket geografisk område han mener det vil bli etterspørsel på eiendom. Beliggenhet er uten tvil det viktigste salgsargumentet. Han har valgt å ikke satse for mange plasser samtidig, fordi det da er lettere å miste oversikten. Han går da dessuten glipp av nærheten til mange av entreprenørene, noe han mener er veldig viktig for å lykkes.– Jeg bruker lokale entreprenører og er opptatt av å bygge gode relasjoner. Jeg skifter ikke entreprenør hvis ikke prisen er vesentlig forskjellig. Jeg er i tillegg opptatt av å ha jevnlige byggemøter, og skape en god stemning. Det er viktig at alle drar i samme retning.
Sydeuropeisk inspirasjonPå mange av prosjektene har han samarbeidet med sivilarkitekt Senad Brknad. Han er fra Bosnia, og har tatt med seg impulser fra hans gamle hjemland. Dette synes Torsøe er veldig spennende. Lyngdal er ikke kjent for å være en estetisk fin by. Mange omtaler den som “Prærielandsbyen”, på grunn av sin amerikanskinspirerte flate bebyggelse med en hovedgate.– I sentrumsgården har han laget tårn i hjørnene. Jeg har bare fått positive reaksjoner. At arkitekten er av utenlandsk opprinnelse tror jeg er positivt. Det er spennende med nye tanker og ideer, mener Torsøe.Nyeste ervervelse er et næringslokale på 1500 kvadratmeter midt i boligfeltet Rom, like utenfor sentrum. – Her ser vi for oss et 30-talls leiligheter i et husbankfinansiert prosjekt, forteller han. Torsøe har bestemt seg for trappe ned byggingen av eneboliger fordi det gir dårlig avkastning.– Jeg tror markedet er bedre for mindre, billigere leiligheter.Planen er at RUT Eiendom skal ekspandere til Mandal, det neste året.– I Mandal tror jeg det er gunstig å bygge i tiden som kommer. Den idylliske sørlandsbyen ekspanderer raskt og det er konstant mangel på leiligheter i sentrum. I disse dager har jeg begynt jakten på tomter, og håper å være i gang med et prosjekt på nyåret, sier Torsøe.
OffentligArthur Buckard uttalte en gang til en avis at det på gravsteinen hans skulle stå: “Døde som følge av offentlig byråkrati”. Rune Torsøe er ikke like sterke i ordene, men har ikke bare godt å si om det offentlige.– Å jobbe med og mot offentlige etater er uten tvil en tålmodighetsprøve. De kan irritere en murstein. Men jeg vil understreke at jeg har et veldig ryddig forhold med Lyngdal kommune, og at vi som regel blir enige uten de helt store konfliktene, poengterer Torsøe.