Advarer mot kostnadsøkning
Konsernsjef Terje Venold i Veidekke ber kundene sette i gang nybygg nå for å unngå kostnadssmell.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det var under fredagens bygge- og eiendomsseminar i regi av Norske Finansanalytikeres Forening at Venold (bildet) advarte mot en kostnadsøkning fremover. Det var en klar kostnadsøkning gjennom 2007 og inn i 2008, som følge av høyere materialkostnader og lite ledig kapasitet under byggeboomen. Så kom omslaget.
– Finanskrisen slo inn ganske klart og førte til et dropp i kostnadene, som så holdt seg ganske stabile frem til april i fjor. Da kom det et løft, men det har flatet ut. Vi ser imidlertid klare tendenser til at en del kostnadselementer er på vei oppover igjen, sa konsernsjefen og fortsatte:
25 prosent– Det er størst kostnadspress på betong og underentrepriser. Betongelementer står kanskje for 20 prosent av prosjektet og kan fort gå 25 prosent. Vi sier derfor til en del kunder at ikke vent for lenge med å sette i gang byggingen.
Materialprisene er ifølge Veidekke generelt økende. Selskapets kostnadsanalyser viser at direkte lønn utgjør drøyt 25 prosent av de totale kostnadene i et byggeprosjekt, materialkostnader vel 20 prosent. Underentreprisene står for drøyt halvparten av de totale kostnadene og stiger altså mest, men med store lokale variasjoner.
Den totale statistikken de senere årene viser ifølge Veidekke en 4-5 prosent kostnadsvekst for både yrkesbygg og boliger.
UtflatingAkershus Eiendom tror i sin seneste markedsrapport på en utflating av byggekostnadene fremover. For kontorbygg i Oslo snakker vi ifølge eiendomsrådgiveren om typiske nivåer på rundt 19 000 kroner kvadratmeteren.
På toppen for drøyt tre år siden lå disse kostnadene på nesten 21 000 kroner, etter å ha vært nede i 16 000 kroner kvadratmeteren så sent som i juni 2006.
Veidekke venter ellers at igangsettingen av nye kontor- og forretningsbygg vil være uendret fremover.
– Det er stabilt, men på et høyt nivå, sa Terje Venold. – Veksten kommer i offentlige bygg, som helse- og undervisningsbygg.