NY MILEPÆL: Av markedsrapporten, som Anders Vatne og Hotelia er ute med, fremgår det at den samlede losjiomsetningen i Norge i fjor passerte 20 milliarder kroner.

2023 ble et godt år for hotellnæringen

– Det er fremdeles den svært positive prisveksten som er hoveddriveren til veksten, fastslår Hotelia.

Publisert Sist oppdatert

I markedsrapporten for fjoråret viser Hotelia til at 2023 er det første året siden 2019 som ikke er påvirket av noen myndighetsrestriksjoner grunnet Covid-19. Begynnelsen av 2022 ble forholdsvis sterkt berørt av restriksjonene, derfor er ikke 2023 fullt ut sammenlignbart med tallene fra 2022.

– Både i forhold til 2022 og 2019 (siste fullt sammenlignbare år) ble 2023 et markedsmessig godt år for hotellnæringen i Norge. Belegget er fremdeles noe under nivåene før pandemien. Det er fremdeles den svært positive prisveksten som er hoveddriveren til veksten, skriver Hotelia.

I forhold til tall fra STR / Pandox har Norge den mest positive prisutviklingen i Nord-Europa i 2023.

– Gjennomsnittsprisene (ADR), som er uten frokost og mva., har siden 2019 økt med 31,5 %. KPI var i samme periode 17,0 %. RevPAR har i perioden økt med 25,1 %. Husleiegrunnlaget (høy sats) har dermed i perioden økt med 8,1 % mer enn konsumprisindeksen.

Ifølge Hotelias rapport kompenserer feriesegmentet for den store tilbakegangen i yrkessegmentet og moderate tilbakegangen i konferanse i forhold til normalåret 2019.

– I yrkesmarkedet er det trolig nettmøter, strengere reisepolicy som gjør at dette segmentet ligger over 1 million gjestedøgn etter 2019. Både i forhold til 2019 og 2022 er veksten størst på ferie-/fritidsmarkedet, det er fremdeles trolig en del asiatisk ferietrafikk som er fraværende.

Det er sommertrafikken som henger etter. Fjerde kvartal 2023 ligger en god del over fjerde kvartal 2022.

– Grunnet den forholdsvis lave kronekursen kan man forvente et sterkt år på det utenlandske ferie- / fritidsmarkedet. I tillegg til valutaeffekten får vinterdestinasjonene nå drahjelp av dårlige snøforhold i Mellom-Europa, heter det i rapporten.

Ifølge Hotelia er det trolig en del flyktninger, som bor på hotell, som inngår i tallgrunnlaget. Disse blir trolig registrert som yrkestrafikk, men dette kan trolig variere fra hotell til hotell.

For øvrig skriver Hotelia at den samlede losjiomsetningen i Norge i fjor passerte 20 milliarder kroner. Fra 2019 tilsvarer det en økning på 33,9 prosent. Siden 2014 har økningen vært på 74,6 %, tilsvarende 9,36 milliarder kroner.

– Milepælen på 20 milliarder ble passert raskere enn de fleste hadde regnet med, skriver Hotelia.

Powered by Labrador CMS