SKATTESMELL: Oslo kommune må returnere innbetalt eiendomsskatt.

Må betale tilbake eiendomsskatt etter “alvorlig fristbrudd”

Oslo kommune må tilbakebetale eiendomsskatt, på grunn av at kommunen ikke overholdt den lovbestemte fristen for utskriving av eiendomsskatten.

Publisert Sist oppdatert

– Lagmannsretten mener (…) at fristoverskridelsens lengde tilsier at fristbruddet må anses som alvorlig. Bruddet gjelder samtlige eiendommer i kommunen, og lovens frist er overskredet med nesten fire måneder.

Dette skriver Borgarting lagmannsrett i en fersk dom.

I oktober 2016 varslet Huseiernes Landsforbund (HL), på vegne av «et stort antall parter/skattytere», at forbundet vurderte å ta ut gruppesøksmål mot Oslo kommune om gyldigheten av eiendomsskatten.

HL tok ut stevning ved Oslo tingrett i desember 2016. Oslo kommune ble frifunnet. Dommen ble anket. Lagmannsretten har altså kommet til at kommunen må må tilbakebetale innbetalt eiendomsskatt for skatteåret 2016, til skattytere som påklaget utskrivingsvedtakene til Oslo kommune.

LES OGSÅ: Det nytter å klage på eiendomsskatten

De ankende parter anførte også at eiendomsskatteloven § 11 annet ledd ikke ga Oslo kommune adgang til å fastsette et bunnfradrag på fire millioner kroner, som medførte at bare et mindretall av boligeierne måtte betale eiendomsskatt. Lagmannsretten tok ikke denne anførselen til følge.

Oslo kommune ble dømt til å betale sakskostnader for Huseierne og skattyterne for lagmannsretten og tingretten, samlet på drøyt 1,9 millioner kroner.

Det er skatteadvokat Bettina Banoun fra advokatfirmaet Wiersholm som har ført saken for skattyterne.

Powered by Labrador CMS