Hasle og Økern sør er sentrale byutviklingsområder i Hovinbyen.

Her kan det komme 3.200 nye boliger

Planprogrammet for Hasle og Valle i Oslo skisserer bygging av 3.200 nye boliger og 192.000 kvadratmeter øvrige arealer.

Publisert

Hasle og Økern sør er sentrale byutviklingsområder i Hovinbyen. Planområdet grenser til flere byområder som allerede er godt i gang med en transformasjon fra lager- og næringsområder til bymessig boligområder. Hasle og Økern sør er utpekt som byutviklingsområde i Kommuneplan 2015 «Oslo mot 2030», og den andre delen av planområdet, Valle Hovin, er det største park- og idrettsområdet i Hovinbyen.

Plan- og bygningsetaten (PBE) har nå utarbeidet «Planprogram med veiledende plan for offentlig rom Hasle og Valle Hovin». Dette skal snart ut til offentlig ettersyn.

Les også: Stor-Oslo Eiendom vil konvertere en bilforretningseiendom ved Hasle T-banestasjon til boliger.

Planprogrammet skal kunne gi unntak fra kommuneplanens krav til felles planlegging. Det skal
gi anbefalinger for blant annet bystruktur, arealbruk og utnyttelse for etterfølgende detaljplaner. I tillegg foreslås det nødvendig areal til teknisk, sosial, blågrønn og kulturell infrastruktur, samt idrettshaller/-anlegg.

I planalternativ 1 legges det opp til at boligutvikling prioriteres. Dette skal være i tråd med politiske mål og forutsetningen om at Oslo er i stor vekst
og trenger flest mulig nye boliger. Arealberegninger for dette alternativet viser nytt boligareal på ca. 260.000 kvadratmeter, som med et snitt på 80 kvadratmeter per enhet gir drøyt 3.200 nye boliger. Inkludert eksisterende bebyggelse gir dette totalt 3.400 boliger innenfor planområdet.

Les også: Rå utnyttelse av hjørnetomt på Hasle

I tillegg legges det til rette for en variasjon av formål langs Økernveien og Ring 3. Det er høyest tetthet, høyest antall etasjer og størst variasjon av funksjoner langs Økernveien og mot Ring 3. I felt langs Økernveien med sentrumsformål foreslås det i dette alternativet 80 prosent bolig og 20 prosent andre funksjoner.

– Andre funksjoner, som handel, tjenesteyting og servering, bør lokaliseres i første etasje ut mot Økernveien og Hasle Torg for å bidra til byliv, heter det i planprogrammet.

Les også: Gigantprosjekt på Hasle

I planalternativ 2 foreslås det å utvikle Hasle til et mer flerfunksjonelt byområde. Forslaget har en større variasjon i arealbruk enn alternativ 1. Dette er i tråd med føringer fra Strategisk plan for Hovinbyen om en blandet arealbruk.

Man etablerer og beholder flere arbeidsplasser innenfor planområdet, som er i tråd med ønsket om en timinutters by, der man har kort vei til arbeid, barnehager og butikker. Dette planalternativet rommer 2.300 boliger (inklusive eksisterende boliger).

Les også: Nok et storprosjekt på Hasle

Powered by Labrador CMS