Blar opp 12,3 mrd.

Finske Citycon blar opp drøyt 12,3 milliarder kroner for Sektor Gruppen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Oppkjøpet på 1,5 milliarder euro gir ifølge en pressmelding mandag Citycon eksponering over hele Norden. Prisen på 1,467 millioner euro reflekterer en netto yield på lave 5,2 prosent. 1,467 milliarder euro tilsvarer med dagens valutakurser 12,32 milliarder kroner. En nettoyield på 5,2 prosent indikerer drøyt 640 millioner kroner i netto leieinntekter.

Dagens Næringsliv skrev fredag at Sektor Gruppen var i ferd med å bli solgt ut av landet for drøyt 12 milliarder kroner. Citycon vil finansiere oppkjøpet gjennom en fortrinnsrettsemisjon på ca. 600 millioner euro for de eksisterende aksjonærene i Citycon. Pangea Property Partners har vært rådgiver for Citycon i transaksjonen, som er den største i Norge siden Stein Erik Hagen i 2008 solgte Steen & Strøm for 22 milliarder kroner.

Kjøpet av Sektor Gruppen er det første kjøpet til Citycon i Norge. I desember 2012 var Citycon en av kjøperne av Kista Galleria fra DNB, et større kjøpesenter utenfor Stockholm. Etter denne transaksjonen eier Citycon 55 kjøpesentrene i Norden og Estland. Det finske børsnoterte selskapet mener Sektor Gruppen «passer perfekt strategisk med en høykvalitetsportefølje av urbane dagligvare-forankrede kjøpesentre på steder med sterk demografi».

Sektors portefølje består av 34 kjøpesentre totalt, hvorav 20 er fullt eller majoritetseid, fire er minoritetseid, to sentre er leid, mens åtte kjøpesentre er forvaltet av Sektor. Nesten 80 prosent av sentrene ligger i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger-områdene. Årlig besøkende til sentrene er mer enn 60 millioner mennesker.

Citycon trekker også frem at Norge er en av de raskest voksende og sterkeste økonomiene i Europa. Citycon vil med kjøpet av Sektor Gruppen utvide sin portefølje i det de omtaler som urbane, raskt voksende nordiske byer. Oppkjøpet av Sektor Gruppen gjør at Citycon nå har en ledende markedsposisjon i Finland, Sverige, Norge og Estland og et etablert fotfeste i Danmark.

– Vi gleder oss over dette oppkjøpet som gjør at vi nå finnes i hele Norden. Transaksjonen er et viktig steg mot vårt mål om å være det mest kjente merkenavnet blant nordiske og baltiske kjøpesentre. Strategisk passer Sektor Gruppen perfekt for oss. Sektor er en organisasjon av høy kvalitet med en imponerende merittliste, verdifulle eiendeler og en erfaren ledelse, sier administrerende direktør Marcel Kokkeel i Citycon i pressmeldingen.

Citycon har fått “go” fra selskapets to største aksjonærer, Gazit-Globe og Canada Pension Plan Investment Board, for transaksjonen. Målet er å opprettholde en belåningsgrad (loan to value) på konservative 40-45 prosent etter oppkjøpet.

– Vi er storfornøyd med å få en eier som har mye erfaring med eiendomsforvaltning innen detaljhandel, samt en langsiktig visjon og investeringshorisont. Å integrere Citycons brede erfaring, finansielle styrke og sterke ledelse med vår, vil gi optimale vilkår for videre vekst og utvikling. Samtidig vil det også skape stordriftsfordeler og synergier, sier administrerende direktør Eirik Thrygg i Sektor Gruppen.

Sektors største leietakere er NorgesGruppen Varner Gruppen. Beleggsprosenten på sentrene er ifølge pressmeldingen 97 prosent.

Powered by Labrador CMS