Gigantisk ombyggingsprosjekt

Ombyggingen av Dronning Mauds gate 10 og 11 kan begynne.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Høsten 2013 forelå planforslaget for ombyggingen av de to tvillingbyggene i Vika (bildet), en ombygging som lenge har vært annonsert. I forrige uke sa bystyret i Oslo ja til planene, dermed er alle politiske hindre passert. Eksisterende bebyggelse består av to bygg fra opprinnelig 1968.

Den formelle utbyggeren av byggene er Vestre Vika DA, som har en svært spredt aksjonærstruktur. Selskapet eier blant annet en tredjedel av Vika Eiendomsforvaltning AS.

Fire nye etasjerDe to byggene har vært kalt både IBM-bygget og Manpower-bygget, etter tidligere leietakere. Dagens fasader er imidlertid i dårlig forfatning og må rehabiliteres. De to-tre påbygde øverste etasjene fra 80-tallet rives, og over de opprinnelige syv etasjene kommer det nå fire nye etasjer, slik at begge blokkene får elleve etasjer.

Planområdet er på 5267,6 kvadratmeter, hvorav 2638,2 kvadratmeter er over terrenget. Bruksarealet (BRA) blir til sammen på 32 700 kvadratmeter, 10 200 kvadratmeter i Dronning Mauds gate 10, 7400 kvadratmeter i Dronning Mauds gate 11 og 15 100 kvadratmeter i underetasjene til bygningene.

Steinar Manengen, tidligere leder av KLP Eiendom AS, er styreleder i eierselskapet Vestre Vika DA og ansvarlig for utviklingen av eiendommen frem til den er ferdig. Han har for øvrig tilsvarende utviklingsoppdrag for Kirkegaten 15, der Vika Eiendomsforvaltning skal totalrehabilitere 10 000 kvadratmeter.

UtfordrendeManengen sier til NE Nyheter at reguleringsprosessen har pågått i over to år og har vært utfordrende, blant annet fordi byggene står på Byantikvarens Gule Liste.

– Men samarbeidet med Byantikvaren og Plan- og Bygningsetaten har vært meget konstruktivt, og resultatet er blitt slik at alle parter er tilfreds. Begge bygningene bygges på med fire etasjer, og det blir nye fasader. Innvendig skal alt fjernes og bygges opp igjen etter TEK 10, sier Manengen.

Leiearealet blir samlet ca 23 000 kvadratmeter med kontorer. I tillegg er det 320 parkeringsplasser knyttet til eiendommen, med innkjøring fra Munkedamsveien. – Verdien av prosjektet beregnes til bortimot 2 milliarder kroner, sier Manengen. Det vil si at byggene etter at de står ferdige forventes å være verdt rundt 60 000 kroner kvadratmeteren.

Begynner utleiearbeidetMalling & Co, som selv er leietakere i Dronning Mauds gate 10, starter i disse dager markedsføringen av eiendommen. – Allerede nå er det flere som har vist interesse for å leie lokaler her, sier Manengen.

Frode Karlsen i Vika Eiendomsforvaltning vil overfor NE nyheter ikke svare på på hvem av dagens leietakere som blir med videre og på hvilket leienivå Vika håper å oppnå etter ombyggingen. Men en verdi på bortimot 2 milliarder kroner tilsier 90-100 millioner kroner i årlige netto leieinntekter, inklusive parkering, gitt et netto avkastningskrav i området 4,5-5 prosent.

Powered by Labrador CMS