Rykter peker på KLP

Rykter i markedet vil ha det til at KLP er kjøperen av Schweigaards gate 21-23, men uvissheten er stor.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Onsdag har NSB-styret møtet der de avgjør om de skal gå for budaksepten datterselskapet Rom Eiendom har mottatt for de to store eiendommene (bildet). Rom-direktør Petter Eiken har sagt til NE nyheter at mye skal gå galt om salget ikke går i boks denne uken. Torsdag morgen vet vi svaret.

Så langt holdes kortene tett til brystet, Eiken har ikke villet svare på om det er en norsk eller utenlandsk kjøper. NE nyheter har vært i kontakter med mange markedsaktører om de vet hvem kjøperen er. Svaret er gjennomgående «nei», og rådgiveren Akershus Eiendom er ifølge en av aktørene «pottetett». Men NE Nyheter har likevel hørt fra uavhengig hold at ryktene vil ha det til at KLP er kjøperen.

– Vi kommenterer aldri slike rykter. Vi går ut med bred informasjon når vi har gjennomført en handel, sier adm. direktør Gunnar Gjørtz i KLP Eiendom til NE nyheter søndag kveld.

Det som er tilfelle, er at det er én kjøper av begge eiendommene. Utenlandske budgivere har fått høre at en direkteavkastning – yield – på 5 prosent ikke er godt nok. Det meste tyder på en yield rundt 4,75 prosent og et bud på om lag 1,7 milliarder kroner, som ble antydet så langt tilbake som i august.

Hvis det er en norsk kjøper, er KLP en logisk kandidat. Livselskapet har nesten ikke kjøpt eiendom i år, og forvaltningen vokser. KLP må derfor vekte seg opp i eiendom for å holde tritt med målsetningen om porteføljesammensetning og aktiva-allokering av livselskapets midler. KLP kjøper i utgangspunktet bare store eiendommer.

KLP er også representert i nærområdet gjennom å eie naboeiendommen Schweigaards gate 17-19 (Skattens hus), en eiendom de kjøpte i juli 2010 av nettopp Rom Eiendom. Partene har derfor gjort handler med hverandre tidligere.  Yielden den gangen var for øvrig 6,1 prosent.

KLP eier også et stort kontorbygg i Barcode-rekken, Dronning Eufemias gate 10, der de holder til. I tillegg eier KLP store eiendommer som Biskop Gunnerus gate 14 B og Byporten kjøpesenter i nærområdet til Schweigaards gate 21-23. Det er derfor en viss logikk å kjøpe mer i området, av hensyn til stordriftsfordeler og forvaltning, og at dette er en kjerneområde for KLP. Det kan forsvare en noe lavere yield.

Hvis det ikke er KLP som er kjøperen, er typisk pensjonskasser og livselskap potensielle kjøpere, men både Storebrand og DNB har vektet seg ned i eiendom.

Powered by Labrador CMS