Spår kraftig verdioppgang

Det er bare å glede seg fremover for eiendomsbesittere av sentrale Oslo-eiendommer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Newsec holdt tirsdag sin halvårlige presentasjon om markedsutsiktene fremover. Hvis næringsmegleren får rett i sine spådommer om verdiutviklingen, ser det altså lyst ut for gårdeiere i Oslo sentrum.

– Sentrale Oslo-eiendommer stiger i verdi  i 2013, og de kommer til å stige bratt. Vi er helt sikre på at verdiene ved utgangen av året er høyere enn ved inngangen. Det er en høyere leieprisvekst som driver utviklingen, sa Jon H Dahlberg Årstad, som leder rådgivningstjenesten i Newsec.

Ned 1,7 prosentI 2012 falt imidlertid eiendomsverdiene med 1,7 prosent på aggregert nivå, men det var store individuelle forskjeller.

Direkteavkastningskravet for de beste kontoreiendommene – prime yield – anslås av Newsec til 5,25 prosent.

– Også her er vi helt sikre. Vi har interessenter som ringer oss og er villige til å gå under dette nivået. Det er imidlertid store forskjeller i avkastningskravet, sa Dahlberg Årstad.

SuperyieldEn eiendom som skal ha blitt solgt til en svært lav yield, er Fridtjof Nansens plass 6. NEnyheter antydet en nettoyield på 5,5-5,75 prosent, men yielden skal ligge rundt 5 prosent. Fra ett hold ryktes det om lave 4,9 prosent, altså godt under “prime”.

Det betyr i så fall en salgssum langt over 350 millioner kroner, og ikke 325 millioner som NEnyheter under visse forutsetninger indikerte.

Newsec spår videre at bankmarginene vil falle fremover, også arealledigheten. Næringsmegleren opererer ved utgangen av februar i år en kontorledighet i Stor-Oslo på 8 prosent, som ventes å falle ned mot 7 prosent i 2014 og 2015. Her spådde nylig Akershus Eiendom lave 5 prosent.

Bratt fall– Ledigheten kommer til å falle bratt, tilførselen av nye lokaler er begrenset, sa Jon H. Dahlberg Årstad. I fjor ble det tilført 300 000 kvadratmeter med nye kontorarealer i Oslo-regionen. Newsecs anslag for i år er drøyt 180 000 kvadratmeter, men bare 80 00 kvadratmeter for 2014 (sikre nybygg). Den foreløpige prognosen for 2015 er en tilførsel på 150 000 kvadratmeter.

Newsecs ledighetsdefinisjon omfatter i tillegg til eksisterende arealledighet, lokaler som ledigstilles innen tolv måneder frem i tid og avviker derfor fra definisjonen til Akershus Eiendom.

Ett område som sliter med høy ledighet er Lysaker, med hele 20 prosent tomme lokaler, gitt ledighetsdefinisjonen. Newsec inkluderer her ledige lokaler etter Gjensidige og Petroleum GeoServices (PGS), men tror nå at ledighetstoppen i området er nådd.

Løp og kjøp– Tiden er inne for å kjøpe på Lysaker, sa Jon H. Dahlberg Årstad til de fremmøtte.

I Nydalen er ledigheten med Newsecs anslag nå nede på 7,3 prosent. I det tidligere problemområdet har nå arealledigheten falt i fem kvartaler på rad.

Powered by Labrador CMS