Krangler nok en gang

Byantikvaren i Oslo og Olav Thon er nok en gang i tottene på hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I fjor høst var det en åpen krangel mellom Olav Thon og byantikvar Marte Boro i Oslo. Den krangelen begynte med at Thon i NæringsEiendoms jubileumsutgave gikk til hardt angrep på Byantikvaren.

– De lager et helvete for dem som skal skape næringsvirksomhet i det etablerte Oslo sentrum eller i sentrum av andre norske byer. De har fullstendig mistet gangsynet og anser ethvert bygg over en viss alder som et klenodium som ikke må røres. Jeg har full forståelse for at vi skal bevare bygninger, og vi har til og med bedt Riksantikvaren frede ett av byggene våre. Men jeg har ingen respekt for at de mest falleferdige rønnene skal bevares, blåste Thon ut i intervjuet.

– Han er en av de dårligste tiltakshaverne til å ta vare på gamle hus. Thon klager stadig over offentlige forvaltningsorganer som Byantikvaren, men jeg mener vi behandler ham godt. Thon er den vanskeligste av de store eiendomsaktørene vi har med å gjøre, og han har kommet med flere løgnaktige historier om oss og gjentatt gamle usannheter gang på gang, med feil bruk av fakta, kvitterte Marte Boro hardt tilbake.

Denne gangen står krangelen om Storgata 27, som Olav Thon Gruppen vil rive. Aftenpostens aftenutgave skriver tirsdag at murgården fra 1837 har setningsskader som i lengre tid har vært støttet opp av et stillas. Men avdelingsleder Morten Stige hos Byantikvaren mener skadene viste seg mindre enn antatt.

– Vi vil nå be eieren utrede årsaken til skadene. Deretter vil vi vurdere hvordan skadene kan utbedres. Gården er veldig verdifull kulturhistorisk, sier Stige til Aftenposten.

Olav Thon Gruppen kjøpte gården i 1991. Gården har fire leietakere, Skotøihjørnet, Leif Olsson Pels, Thai Orchid Café og Zagros Center. Konserndirektør Øystein Trøseid i Olav Thon Gruppen sier de vil rive hele bygningen.

– Eiendommen er i så dårlig forfatning at det ikke er mulig å bruke den. Vi ser på muligheten av å prøve å la deler av fasaden bestå, sier blant annet Trøseid til Aftenposten.

Olav Thon Gruppen ønsker å rehabilitere Youngs gate 6 og Youngstorget 1 og sy hele husrekken fra Storgata til Youngstorget sammen. Thon vil ha et syv etasjers høyt bygg med butikker og restauranter i første og andre etasje, og appartementshotell fra tredje til syvende etasje.

Powered by Labrador CMS