Niam-kjøp til 5 mrd.

Niams kjøp av Sektor Gruppen beløper seg til ca. 5 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

For to uker siden ble det kjent at Schage-familien selger en stor andel av Sektor Gruppen til private equity-selskapet Niam. Basert på medieoppslag kunne det se ut som Niams investering utgjorde 7 milliarder kroner, men så høyt er ikke beløpet.

– 7 milliarder refererer seg til at to av selgerne også tar over to kjøpesentre og aksjer i Salto Eiendom. Dette utgjør en tredjedel av totalen, slik at vår andel blir ca. to tredjedeler, uttaler investeringsdirektør Kjell Sagstad (bildet) i Niam til NEnyheter.

Noen nøyaktig kjøpesum for Niams del vil han ikke ut med, men basert på en totalverdi av transaksjonen på 7 milliarder kroner og Niams andel av dette på to tredjedeler, snakker vi om ca. 5 milliarder kroner.

Ingen av partene har gått ut med en eksakt yield for kjøpet, selv om det er spekulert i yieldnivåer rundt 6,5 prosent. Kjell Sagstad og Niam er heller ikke så opptatt av yieldnivået når de vurderer investeringsalternativer.

– Nei, hva er yield, snakker vi om faktiske leier eller markedsbaserte leier? For vår del er vekstpotensialet mer interessant. Vi synes Sektor Gruppen var interessant, fordi det er vanskelig å få tak i kjøpesentre i Norge, det kan for tiden ikke bygges flere store sentre, og de makroøkonomiske utsiktene er gode i Norge. Dessuten var prisen per kvadratmeter lavere enn nybyggprisen for slike sentre. Det jeg kan si at, er at vi har kjøpt disse eiendommene til vel 15 000 kroner kvadratmeteren, sier Sagstad.

En annen misforståelse er at det er ”svenske” penger som nå står bak Niams andel.

– Det er det ikke, dette er utelukkende internasjonale pensjonskasser, som amerikanske CalPERS og europeiske og asiatiske pensjonsfond. Det er kun et svensk fond med, som har en liten andel av investeringen. Pensjonskassene bruker oss som instrument for å få innpass i det skandinaviske markedet sier Kjell Sagstad.

Investeringsdirektøren mener Niams oppkjøp av Sektor Gruppen betyr at de kjøper store kjøpesentre.

– Gjennomsnittlig omsetning i sentrene er på 550 millioner kroner. Vi kjøper tolv sentre, og med eksternt forvaltede sentre, inklusive overtakelse av forvaltningen fra Storebrand, snakker vi om totalt 28 kjøpesentre. Disse sentrene vil omsette i år for 12 milliarder kroner og 15 milliarder i 2011. Vi blir den nest største aktøren i markedet etter Olav Thon og Amfi-kjeden. Omsetningsveksten for sentrene i 2009 var 7,8 prosent, mens den hittil i år er 3,5 prosent. I tillegg har Sektor Gruppen en profesjonell ledelse og totalt 87 ansatte, hvorav de fleste på sentrene, forteller Sagstad.

Han vil ikke kommentere belåningen i transaksjonen, men generelt har Niam en egenkapitalandel på 30-40 prosent ved transaksjoner, og det gjelder også her. Selve oppgjøret finner sted i midten eller slutten av april.

Powered by Labrador CMS