– Over 20 milliarder i 2010

Mens 2009 blir et historisk dårlig transaksjonsår, ser det langt lysere ut for 2010.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– Vi tror at volumet fort kan doble seg i 2010 og mener transaksjoner for over 20 milliarder kroner ikke er usannsynlig, sier Newsec-analytiker Gro Anette Byberg til NeNyheter. Hun begrunner den økende salgsoptimismen hovedsakelig med et oppdemmet behov i markedet  og mer velvillige banker.

Byberg og Newsec er derfor rimelig sikre på at 2010 vil føre med seg høyere aktivitetsnivå sammenliknet med 2009. En lavere rentebane neste år hjelper godt på for å få opp volumene.

– Det er bra for eiendomsbesittere med mye lån. I tillegg er det en gjengs oppfatning at det meste av verditapet er over, og at vi har lagt det verste av leiefallet bak oss, sier Byberg om den gryende optimismen.

Slår Newsecs forventninger til for 2010, er vi omtrent på nivåene fra 2004. I 2004 utgjorde volumene 22 milliarder kroner, mens de i 2008 lå på 28 milliarder kroner, inkludert Steen & Strøm-salget. I toppåret 2006 ble det omsatt kommersiell næringseiendom for hele 68 milliarder kroner. Ettersom det meste av verdifallet er tatt, mener Gro Anette Byberg og Newsec at det for tiden er en markant lavere risiko i eiendomsmarkedet. Et alternativ til å investere i eiendom, har vært å kjøpe lange statsobligasjoner. Den tiårige statsobligasjonen gir nå en nominell rente på ca 4,1 prosent.

I et normalår er inflasjonen i Norge ca 2,5 prosent. Det vil si at den reelle avkastningen ved å putte pengene i tiårige statsobligasjoner er 1,6 prosent.

– Hvis man alternativt investerer i de mest attraktive eiendommene, får man en årlig realavkastning, altså yield, på 6,25 prosent. I tillegg ligger det en potensiell gevinst når man selger eiendommen. Dermed blir det fristende for mange å putte pengene i eiendom istedenfor statsobligasjoner, når de lange rentene er så lave at realavkastningen blir forsvinnende liten, fremhever Byberg.

Flere aktører har dessuten signalisert at de kan være interessert i å kjøpe eiendom.

– Vi kan blant annet nevne NRP (Ness, Risan & Partners, red.anm.), Aberdeen Property Investors, Gjensidige, KLP, NIAM og KLP. Pareto og Pangea Property Partners har rekruttert mennesker den seneste tiden, og dette kan tyde på at disse aktørene bedømmer at tiden er inne for større ting på eiendomssiden, sier Byberg.

Disse selskapene henter som regel inn kapital, selger større porteføljer,og syndikerer. Derfor er Newsec litt mer enn bare å være forsiktige optimister til transaksjonsvolumet i 2010.

Powered by Labrador CMS