Langt under fjorårsvolumene

Transaksjonsvolumene i 2009 blir langt under volumene fra 2008, selv om vi korrigerer for Steen & Strøm-salget.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Eiendomshuset Newsec har så langt registrert kommersielle eiendomstransaksjoner for rett under 3 milliarder kroner i andre halvår 2009. Det tilsvarer om lag 9 milliarder på årsbasis hittil i 2009. I hele 2008 utgjorde transaksjonsvolumene drøyt 28 milliarder, men det inkluderer den norske delen av Steen & Strøm-salget i fjor sommer. Uten denne transaksjonen snakker vi om fjorårsvolumer på 19 milliarder kroner.

–  Vi kjenner også til at det foreligger bud på en del større ting, og at pågående due diligence-prosesser er i ferd med å sluttføres, sier Newsec-analytiker Gro Anette Byberg til NeNyheter.Hun peker på mange årsaker til de lave transaksjonsvolumene i 2009. Umulig– Det som har vært karakteristisk for 2009, er at tilgangen på egenkapital har vært lettere enn tilgangen på lån. I første halvår var det nesten umulig å få i stand transaksjoner, med mindre finansieringen fulgte bygget og at bankene kom bedre ut etter dealen, sier Byberg.I tillegg strandet en del prosesser som følge av at kjøper og selger ikke ble enige om pris.

– Det var vårt inntrykk at enkelte gårdeiere ikke hadde tatt innover seg prisfallet. Dessuten kom aldri ”brannsalget” som mange kjøpere ventet på. Bankene har vært mindre opptatt av å tvinge frem salg på grunn av låneverdi-klausulen, så lenge gårdeierne har fått forbedret sin kontantstrøm. Denne forbedringen har skjedd både gjennom økte leienivåer ved kontraktsfornyelser og den seneste tidens reduserte lånerenter, forklarer Newsec-analytikeren. Gro Anette Byberg sier at de i løpet av høsten har sett konkrete eksempler på at bankmarginene er i ferd med å synke til nivåer som gjør det attraktivt for investorene. Newsec registrerer også at flere aktører ønsker seg inn i næringseiendom.

– Samtidig ser det ut som prisnivået har satt seg hos både kjøpere og selgere, og vi merker pågang fra flere gårdeiere som nå ønsker å selge. Selv om det erfaringsmessig ofte skjer mye i november og desember, noe vi også har sett tendenser til så langt i år, har vi ingen indikatorer på at vi vil nå 2008-nivåene. Uten større porteføljesalg er det umulig, sier Byberg. 13 milliarder?Newsecs meglere har konkrete prosjekter for i størrelsesorden 2 milliarder i ”pipelinen”, men Byberg sier at om disse fullføres i år eller neste år, er det markedet som avgjør. – Vi tror at fire-fem av de prosessene vi jobber med vil landes i løpet av året. Totalvolumet i år kan derfor ende på ca. 11 milliarder kroner, 13 milliarder hvis vi er optimistiske, sier hun.

DnB NOR anslo i sin store markedsrapport fra begynnelsen av oktober volumene i 2009 til 12-15 milliarder kroner. Byberg forteller at det har skjedd mye i Stavanger-markedet den seneste tiden. Scandinavian Property Development har solgt en del tomter på Hinna Park, samtidig som Newsec kjenner til to andre eiendommer i regionen der det pågår salgsprosesser.

– I tillegg har to fond kjøpt èn eiendom hver i 100-millioners klassen, og det er også en prosess på et større kontorbygg i regionen. Vi jobber i tillegg med interessenter til flere bygg så vi har inntrykk av at ting rører seg i Stavanger-området, forteller Gro Anette Byberg.

Powered by Labrador CMS