Nedskrivninger for 3 milliarder

Fire av de største livselskapene har nedskrevet eiendomsverdiene hittil i år med om lag 3 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser en gjennomgåelse NeNyheter har gjort av kvartalsresultatene til Vital, Storebrand Livsforsikring, KLP og Nordea Liv.

Storebrand Eiendom har etter tre kvartaler skrevet ned eiendomsverdiene med 1116 millioner. Nedskrivninger på eiendomsandeler i utlandet utgjør hele 834 millioner av denne summen. Investeringsporteføljen til Storebrand Eiendom er nå verdsatt til om lag 23 milliarder kroner.

Vital Eiendom, med adm. direktør Gro K. Boge (bildet), skrev ned eiendomsverdiene med 276 millioner kroner i tredje kvartal og med 892 millioner etter tre kvartaler. Vital har størst eiendomseksponering av livselskapene i absolutte kroner, med en markedsverdi på 31,7 milliarder kroner.

KLP skrev i tredje kvartal ned direkteeide eiendommer med totalt 129 millioner kroner. Andeler i internasjonale eiendomsfond er gjennom kvartalet nedskrevet med 126 millioner kroner. Totalt er eiendomsverdiene, inklusive eiendomsfond, tatt ned med 828 millioner kroner per tredje kvartal. Investeringseiendommene i KLP er verdsatt til 21,5 milliarder.

Nordea Liv er det minste av de fire livselskapene og har nedskrivninger i årets tre første kvartaler på 149 millioner kroner. Selskapets eiendomsavkastning er så langt i år brukbare 2,5 prosent i et ikke altfor godt eiendomsår, mens KLP til sammenlikning har oppnådd 1,2 prosent etter tre kvartaler.

Eiendomseksponeringen varierer enormt i de ulike livselskapene. I Nordea Liv er andelen hele 20 prosent ved utgangen av tredje kvartal. Nordeas livselskap har historisk vært tungt eksponert i eiendom siden daværende Kreditkassens oppkjøp av Norske Liv i 1992. Andelen overgås for øvrig av SpareBank 1 Livsforsikring, med 21,8 prosent i kollektivporteføljen ved utgangen av september.

Til sammenlikning utgjorde eiendomsandelen i KLPs kollektivportefølje 11 prosent per 30. september. Andelen har siden 2007 variert mellom 10 og 11 prosent.

KLP Eiendom forvalter ved utgangen av tredje kvartal i år 1 416 000 kvadratmeter, Vital ca. 1,2 millioner kvadratmeter, mens 1,12 millioner kvadratmeter er under Storebrand-vingene. 

Arealledigheten er høyest i KLP-porteføljen. Utleiegraden her har falt fra 96,3 prosent for ett år siden til 94,2 prosent per 31.12.2008 og til 93,4 prosent nå i tredje kvartal, altså en arealledighet på 6,6 prosent. Vitals ledighet er til sammenlikning på 3,4 prosent, mens Storebrand Eiendom har en ledighetsgrad på 3-3,5 prosent, noe avhengig av segment.

Powered by Labrador CMS