2025: Ida Hjeltnes i Norsk Eiendom håper man har en sertifiseringsordning for boligutleie på plass i løpet av 2025.
2025: Ida Hjeltnes i Norsk Eiendom håper man har en sertifiseringsordning for boligutleie på plass i løpet av 2025.

Vil ramme de useriøse boligutleierne

Arbeidet med merkeordning for utleieboliger er i rute. Målet er å gjøre det enklere for leietakere å finne de seriøse boligutleierne.

Det er Norsk Eiendom, Leieboerforeningen, Pådriv og Nedenfra Ideelt som er initiativtakerne til den nye merkeordningen for utleiemarkedet innenfor boliger. Det har nå vært en større pilotperiode som har omfattet nærmere 2.000 boliger over hele landet.

– Utleieaktørene har gitt oss verdifull kunnskap om hva som fungerer og hva som må rettes opp, slik at vi gjennom dette året og 2024 kan få ferdigstilt Boligmerket. Når sertifiseringen er lansert, vil det bli enklere for leietagere å navigere seg frem til de seriøse boligutleierne, sier Ida Hjeltnes, prosjektleder for boligutleie i Norsk Eiendom.

Pilotprosjektet har fått støtte fra Husbanken og Oslo kommune, i tillegg til egne bidrag i form av penger og arbeidsinnsats.

Flere av medlemsbedriftene i Norsk Eiendom stilte opp som aktører i piloteringen som nettopp er avsluttet. Pilotgruppen har bestått av Frost Eiendom, USBL, Heimstaden, Selvaag Utleiebolig, Nyheim Bolig, Studentsamskipnaden i Oslo, Merkantilbygg, Boligstiftelsen i Trondheim og Boligbygg i Oslo kommune. I pilotprosjektet har disse testet hvordan det fungerer å laste opp bestemte typer dokumentasjon om boligene i sin portefølje, både om tekniske funksjoner og om tjenestetilbudet.

– Vi setter stor pris på deltagelsen fra våre medlemmer og tilbakemeldingene de har gitt oss. Vi tar blant annet med oss at vi trenger en enkel og brukervennlig løsning i digital form, et tydelig skille mellom sertifisering av utleier og merking av boliger, og muligens forskjell på hva profesjonelle og private utleiere må gjøre for å kvalifisere for sertifisering. Vi skal videreutvikle prototypen til et merke som er lett forståelig for leietagerne, og minst mulig byråkratisk for utleieaktørene. Beste praksis blir viktig, sier Hjeltnes.

Målet er at merkeordningen ser dagens lys i 2025.

Powered by Labrador CMS