SPENSTIG: Slik kan hotellet bli på det lille ferjestedet Lauvvik om LINK arkitektur og Sandnes kommune får det som de vil. Ill.: LINK arkitektur, K2 Visual
SPENSTIG: Slik kan hotellet bli på det lille ferjestedet Lauvvik om LINK arkitektur og Sandnes kommune får det som de vil. Ill.: LINK arkitektur, K2 Visual

Vil forvandle ferjested til turistmagnet

Lauvvik er i dag et lite ferjested og svært få innbyggere, men Sandnes Tomteselskap har spennende planer for fremtiden.

Publisert

Fjellplatået Preikestolen ved Lysefjorden i Rogaland er en av landets største turistmagneter med over 250.000 besøkende og en milliard kroner i verdiskapning årlig. Dette vil Sandnes og Forsand kommuner utnytte når de blir slått sammen i 2020. Ideen er å utvikle det lille ferjestedet Lauvvik, og Sandnes tomteselskap engasjerte i fjor LINK arkitektur til å lage en mulighetsstudie for utvikling av en attraktiv turistdestinasjon der.

– Lauvvik er svært sentralt for dem som skal til Preikestolen og Kjerag, og andre turistmål som Månafossen, Flørli og Fossjuvet. Det er også sett på om Lauvvik kan bli en attraktiv destinasjon for seg selv. Mulighetsstudien viser at det kan bygges hytter, resort med spa og restaurant, samt aktiviteter som lekeskog, småbåthavn, kajakkpadling og lignende, melder tomteselskapet.

Prosjektleder Magnar Eidsvåg i Sandnes Tomteselskap sier at mulighetsstudien er levert inn i arbeidet med kommuneplanen.

– Vi kan ikke si noe konkret om hva det blir på Lauvvik før mulighetsstudien er behandlet i det politiske arbeidet, men vi føler oss rimelig sikre på at den går gjennom. Avklaringen kommer til våren, påpeker han.

– Hvem skal eventuelt bygge Lauvvik?

– Det er ikke bestemt, men vi er åpne for alle interesser enten det er i vår region, på landsbasis eller fra utlandet, sier Eidsvåg.

Viktig brikke i turismen

LINK arkitektur med sivilarkitekt Hanne Kruse i spissen er ikke i tvil om Lavviks rolle i turismen.

NYTT: Ifølge LINK arkitektur trenger ikke hytter å se ut som stabbur. Ill.: LINK arkitektur, K2 Visual
NYTT: Ifølge LINK arkitektur trenger ikke hytter å se ut som stabbur. Ill.: LINK arkitektur, K2 Visual

– Rogaland som reisemål er i vinden som aldri før. Med Preikestolen i spissen slår de regionale turistdestinasjonene sine egne besøksrekorder år etter år. I takt med at besøkstallene stiger, blir også logistikken rundt turismen viktigere. Med sin særdeles sentrale beliggenhet kan Lauvvik bli en viktig del av turistlogistikken, skriver de på sin nettside.

De mener det lille ferjestedet med utvikling kan fungere som et slags venterom for turister. Selve området det er tenkt i spenner fra skogkledde åssider, dyrket mark og fjærelandskap langs fjorden. Spahotellet er utformet som tre sirkler i landskapet.

– Vårt mål har i tillegg vært å skape en attraktiv destinasjon i seg selv som base for besøkende. Det arkitektoniske hovedgrepet har vært å forsterke karakteren til landskapet med enkle og kraftfulle bygninger. Utenfor sirklene er vinden sterk og naturen uberørt. Inni etableres mer beskyttede kultiverte hager, varme og kalde kulper. Hyttene ligger litt tilbaketrukket i skråningen, går over tre plan og strekker hals over tretoppene, melder LINK.