SKAL UTVIKLE VERKTØYKASSEN: F.v. Tommy Hagenes i EC Control, Nina Broch Mathisen i Innovasjon Norge Vestland, Daniel Westervik i EC Control og Therese Hagenes i EC Control.
SKAL UTVIKLE VERKTØYKASSEN: F.v. Tommy Hagenes i EC Control, Nina Broch Mathisen i Innovasjon Norge Vestland, Daniel Westervik i EC Control og Therese Hagenes i EC Control.

Tech-selskap fikk millionstøtte

Verktøykassen EC Dashboard skal gjøre bygg smartere, redusere energibruken og redde bygg fra rivningsdøden. Nå har Energy Control fått 3,7 millioner kroner i støtte, blant annet fra Innovasjon Norge, for å videreutvikle verktøykassen.

Publisert

– EC Dashboard brukes allerede i mer enn 200 bygg. Støtten fra Innovasjon Norge gjør at vi kan sette fortgang på videreutviklingen av verktøykassen, slik at vi kan gi byggeiere og driftspersonell enda bedre innsikt om byggene de drifter, sier gründer og daglig leder i selskapet Energy Control, Tommy Hagenes.

– Dette prosjektet vil bidra til å redusere det massive miljøavtrykket denne bransjen står for i dag, sier Nina Broch Mathisen, Regiondirektør i Innovasjon Norge Vestland.

For tre år siden etablerte Hagenes Proptech Bergen, en lab for testing av ny eiendomsteknologi. Der har Hagenes og hans kolleger og samarbeidspartnere testet tusenvis av sensorer og annen ny eiendomsteknologi.

– Mange av løsningene er geniale og løser det de lover, men samtidig skaper de noen helt nye utfordringer. All informasjonen om luftmengder, Co2-nivåer, tilstedeværelse og energibruk må nemlig samles, samkjøres og aktivt benyttes i den daglige eiendomsdriften, sier Hagenes.

Informasjonen fra sensorene er ifølge Hagenes først nyttig når den kobles sammen med byggets driftssystemer og brukes til å ta kontroll over og styre bygget. Hagenes så derfor behovet for å utvikle en verktøykasse som samler alle sensorer, ny teknologi og informasjon på ett sted. Resultatet er EC Dashboard.

– Vi har brukt tre år og en håndfull millioner kroner på å utvikle løsningen. EC Dashboard gir byggeiere, rådgivere og driftspersonell full kontroll over byggene. Det er enkelt fortalt en verktøykasse for mer effektiv eiendomsdrift, sier Hagenes.

Nå har altså Energy Control fått 3,7 millioner kroner i støtte for å videreutvikle verktøykassen. Rundt halvparten av støtten kommer fra Innovasjon Norge, som også tidligere har støttet prosjektet. Resten av tilskuddene i kommer fra samarbeidspartnere og Energy Control selv.

– Energy Control AS utvikler teknologi og løsninger som vil muliggjøre redusert energiforbruk og effektiviserer overvåkingen i eksisterende bygninger. Digitalisering vil være nøkkelen for å omstille og modernisere denne bransjen. Energy Control har fått på plass gode samarbeidspartnere og jobber tett med kundene gjennom utviklingsløpet. Det blir spennende å følge bedriften og dette prosjektet videre, sier Broch Mathisen i Innovasjon Norge Vestland.

Eiendoms- og driftsselskaper som allerede bruker løsningen i mange av sine bygg er blant annet Toma og Angarde.

– I Norge rives det i dag 22.000 bygg årlig. Mange av disse rives på mangelfullt og feilaktig grunnlag. Man tror at bygget har dårlig inneklima og at ventilasjonsanlegget ikke fungerer, men man vet egentlig ikke. Ny eiendomsteknologi gjør det veldig enkelt å finne ut av dette, men i tillegg gjør teknologien det mulig for byggeierne å ta de grepene som redder bygget, sier Hagenes.

Powered by Labrador CMS