BLE OPPGRADERT: Gullhaug Torg 4A ble oppgradert i 2011 og finansiert av gårdeier gjennom såkalt investeringsleie eller kapitalleie.

Justisdepartementet hadde investeringsleie i Nydalen

Da Justisdepartementets fikk sine lokaler oppgradert i 2011, ble oppgraderingen finansiert av gårdeier og tilbakebetalt gjennom økt husleie. – Ikke unormalt, sier eiendomsadvokat om såkalt investeringsleie/kapitalleie. 

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble det kjent at sjefen for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, gikk på dagen etter en ulovlig låneavtale. NSM tok opp et lån på 200 millioner kroner fra gårdeier Norwegian Property for oppgradering av lokalene, blant annet IKT-utstyr, sikkerhetstilpasninger og møbler, noe som bryter med reglene om at statlige etater skal finansieres med offentlige midler og ikke gjennom lån fra private aktører.

Nå skriver Dagens Næringsliv at også Justisdepartementet har lånt penger av gårdeier. I forbindelse med flyttingen til Nydalen i 2011 etter 22. juli, signerte Statsbygg leieavtale med Storebrand for Gullhaug Torg 4A i Nydalen. Som en del av avtalen ble det gjennomført oppgraderinger av lokalene for nesten 300 millioner kroner, som ble finansiert av Storebrand og tilbakebetalt gjennom økt husleie (såkalt kapitalleie) gjennom leietiden.

Ifølge Dagens Næringsliv mener Statsbygg at leieavtalen til Justisdepartementet skiller seg vesentlig fra det NSM er blitt kritisert for.

Staten betaler en husleie som inkluderer alt, også oppgradering og tilpasninger. Kostnader ved erstatningslokaler til departementene, inkludert Gullhaug Torg, er forankret i Stortinget, med tilhørende bevilgninger. Staten har ikke inngått noen låneavtale knyttet til Gullhaug torg, slik NSM har gjort for sine lokaler. For ordens skyld opplyser vi om at det er Statsbygg som har inngått leieavtalen på vegne av staten, skriver kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til DN.

På spørsmål om hva forskjellen er, svarer Aschim at Statsbygg ikke kjenner avtalen mellom NSM og Norwegian Property og ikke kan uttale seg om den.

– Statsbygg inngikk en ordinær leiekontrakt for Gullhaug Torg med et tillegg for investeringer som skulle inngå i husleien etter fullmakt fra den gang Fornyings- og administrasjonsdepartementet, sier hun om Gullhaug Torg-avtalen.

– Dette er ikke unormalt i en leieavtale. Utleier finansierer tilpasninger etter leietagers behov, og leietager tilbakebetaler lånet ved et tillegg til husleien i en angitt periode, sier advokat Marius Rød i advokatfirmaet Ræder Bing til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS