KOMBI: Det ene tårnet skulle inneholde et hotell, det andre var avsatt til kontorer og leiligheter.

Spektakulære bygg: Dette kunne blitt Afrikas høyeste

Da Kenyas president Uhuru Kenyatta i 2017 la ned grunnsteinen for det som blir den høyeste bygningen i Afrika, var det stor entusiasme å spore. Dette skulle bli Afrikas høyeste bygning – etter snorklippingen i 2019.  Slik gikk det ikke.

Publisert

Prosjektet Pinnacle Towers ble presentert som to glasstårn, der det høyeste med 330 meter skulle inneholde elleve kontoretasjer, ni forretningsetasjer og 46 etasjer med 210 leiligheter. I tillegg til konferansefasiliteter, treningsrom, spa og et evighetsbasseng. Det laveste med 46 etasjer ble øremerket et Hilton-hotell med 257 rom. Kontinentets daværende høyeste bygning, den firkantede klossen Carlton Centre i Johannesburg med sine 223 meter, så ut som en liten tass i forhold. I 2019 ble den dessuten passert av 227 meter høye Leonardo i samme by.

Byggingen av det ambisiøse prosjektet i hovedstaden Nairobi har ikke akkurat gått på skinner, og så sent som i 2021 var det bare et stort hull i bakken. Byggeproblemer og juridiske tvister har ridd utviklingen som en mare.

Et afrikansk ikon

Pinnacle ble utviklet i fellesskap av det østafrikanske selskapet Hass Petroleum og det Dubai-baserte investeringsselskapet White Lotus Group, ledet av den indiske magnaten Vijaykumar Naidu. De så for seg et afrikansk ikon i bydelen Upper Hill, budsjetterte med 200 millioner dollar, og ga byggekontrakten til kinesiske China State Construction Engineering Corporation. Dette er blant verdens største byggefirmaer og har levert flere store prosjekter, inkludert Den Afrikanske Unionens hovedkvarter i Etiopia og Beijing National Aquatics Centre.

Et betydelig hinder har imidlertid vært en langvarig juridisk kamp om hvem som faktisk eier den ti mål store tomta tårnene skal stå på. Den ugandiske businessmannen James Mugoya og en stiftelse knyttet til tidligere leder av De forente arabiske emirater, Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, har nemlig gjort krav på en del av den.

I tillegg har motstridende rapporter om den endelige høyden skapt ytterligere forvirring – alt fra 274 til 330 meter. Kombinert med økonomiske begrensninger har hele situasjonen blitt en tilsynelatende uløselig knute.

Utvikling utenfor sentrum

Bydelen Upper Hill har gjennomgått en betydelig utvikling, der flere multinasjonale selskaper har etablert kontorer i det som omtales som Nairobis neste CBD. Historisk var dette et boligområde fire kilometer fra sentrum. Gjennom 1990- og 2000-tallet, da eiendomsprisene i byens sentrale forretningsdistrikt gikk av hengslene, flyttet flere og flere virksomheter ut til bydeler som Upper Hill og Westlands. Der var både tomter og lokaler både billigere og tilgjengelige. I dag har Upper Hill en moderne skyline som fortsatt selskap av nye tårn. World Health Organization i Kenya er en av aktørene som holder til der, The British High Commission i Kenya og forsikringsselskapet Britam er to andre. De har dessuten selskap av flere ambassader.

Midt i dette forblir Pinnacle Towers fanget i et nett av kompleksiteter. At Høyesterett utstedte arrestordre for direktørene for White Lotus Projects, gjør ikke saken særlig lystigere. Ei heller at naboer til det store hullet klager over sprekker i sine bygninger og at de frykter utglidninger og ras.

Sist kjente status er at byggingen kan bli gjenopptatt i november 2025.

Kilder: CNN, Wikipedia, The Standard, Business Daily

IKON: Slik ser utviklerne for seg nybygget.
PROBLEMER: Prosjektet har lidd av mange problemer fra første dag.
VOKSER: Stadig flere aktører etablerer seg i Upper Hill.
VOKSER: Upper Hill er i ferd med å bli Nairobis neste CBD.
Powered by Labrador CMS