BOLIGSMELL: Daniel Kjørberg Siraj i Obos melder om sterk nedgang i salget..
BOLIGSMELL: Daniel Kjørberg Siraj i Obos melder om sterk nedgang i salget..

Bedre resultat enn ventet i Obos, men nyboligsalget er historisk lavt

Boligkjempens resultat før skatt i Q2 på drøyt 1,2 milliarder kroner, er opp fra 542 millioner kroner Q2 i fjor.

Publisert

Resultat for første halvår endte på 1,6 milliarder kroner, opp fra drøyt 1,2 milliarder i første halvår 2022 ifølge en pressemelding.

Nyboligsalget gikk imidlertid på en skikkelig smell, for per andre kvartal har Obos solgt bare 875 boliger brutto mot 2.092 boliger for samme periode i fjor. Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj merker nedgang i etterspørselen i tillegg til økte byggekostnader og renter.

– Virksomhetsområdene forvaltning og rådgivning, samt næringseiendom hadde stabil underliggende drift, mens Obos-banken bidro med økt resultat grunnet økte rentemarginer, sier påpeker han.

I mai ble det klart at Skanska kjøper 50 prosent i Obos sitt Nansenløkka-prosjekt på Fornebu. Resultatet i Q2 ble løftet med 863 millioner kroner som følge av dette.

– Resultatet ble på motsatt side trukket ned av lavere prosjektmarginer i enkelte prosjekter og økte rentekostnader. Nyboligsalget er historisk lavt. Det er ventet å ta seg noe opp i 2024 når rentetoppen er passert, inflasjonen er på vei ned og den økonomiske usikkerheten blant boligkjøperne reduseres, sier Siraj.

Fortsatt boligproduksjon

Det lave boligsalget påvirker igangsettingen av nye boliger, og per andre kvartal har selskapet satt i gang bygging av 832 boliger brutto, som er ned fra 2.234 boliger brutto på samme tid i fjor. Ifølge meldingen ligger det totale antallet boliger under bygging fortsatt på et høyt nivå med 6.532 boliger brutto, ned fra 7.301 på samme tid i fjor. Salgsgraden er på 65 prosent.

Siraj mener salgsgraden er fortsatt på et godt nivå selv om det er nedgang sett mot fjoråret.

– Men i ser at de nyere prosjektene er mer krevende å selge i lys av markedssituasjonen og kostnadsbildet, poengterer han.

Ny fabrikk i Sverige

I andre kvartal besluttet Obos å starte bygging av en ny fabrikk for trehusproduksjon i Vrigstad i Sverige.

– Det er viktig å tenke langsiktig. Denne investeringen vil bidra til å styrke vår konkurransekraft, og gir oss en mulighet til å bli ledende innenfor industriell trehusproduksjon. Fabrikken vil stå ferdig ved årsskiftet 2025/2026. Da har forhåpentligvis også utviklingen i nyboligmarkedet snudd, sier Siraj som også har kjøpt flere tomter for fremtiden.

Powered by Labrador CMS