NE kronikk: Potensial for grønn konkurransekraft

Det er et stort potensial for grønn konkurransekraft i bygg og eiendom hvis regjeringen vil.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Tekstforfatter er Kjersti Folvik, daglig leder i NGBC.

«I det grønne skiftet må staten være en aktør. Det er ikke nok at den etablerer spillearenaen», skriver regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft i sin rapport. Vi kunne ikke vært mer enige og leser med interesse og optimisme flere av anbefalingene fra utvalget.

Spesielt legger vi merke til den klare oppfordringen til offentlig sektor om å bruke sin innkjøpsmakt og risikobærende evne til å drive fram innovative og grønne løsninger. I bygg- og eiendomssektoren vil dette ha svært stor betydning.

Nær 30 prosent av alle sysselsatte i Norge er ansatt i offentlig sektor, tilsvarende 700 000 årsverk. Om lag 12 prosent er ansatt i statsforvaltningen. De aller fleste av disse menneskene har sitt virke i bygg av nyere eller helst eldre dato. Det er urovekkende at det offentlige Norge i dag ikke er mer bevisst sin rolle som markedsaktør..

Vi observerer at utviklingen og kompetanseløftet skjer svært raskt der det finnes etterspørsel og prosjekter å øve seg på. Det offentlige som byggherre, men kanskje vel så mye som leietaker, har et enormt potensial og også et ansvar for å være den drivende kraften i markedet ved å etterspørre miljøkvaliteter i sine bygg.

En annen «grønn tråd» i rapporten, er anbefalingene om overgang til sirkulærøkonomi og at livsløpsbetraktninger må ligge til grunn for alle anskaffelser. Det fordrer en langt bredere miljøtilnærming enn dagens, som nesten utelukkende preges av klimadebatten.

I mange profilerte miljøbyggprosjekter har vi sett et ensidig fokus på energieffektivisering, noen ganger dessverre på bekostning av inneklima eller andre kvaliteter. I en sirkulær økonomi og i livsløpsbaserte innkjøp kreves i tillegg til energihensyn, at man også ivaretar materialvalg, miljøgifter, avfallsløsninger, transportløsninger og flere andre aspekter som berører bygg- og eiendomssektoren. Det er positivt.

Vi er i likhet med utvalget optimistiske med tanke på mulighetene til å nå klimamålene dersom man lykkes med konstruktivt samarbeid mellom myndigheter og næringsaktører. Vi ser frem til at regjeringen setter makt bak ordene og anbefalingene fra sitt egenutnevnte utvalg.

Powered by Labrador CMS