Tech:

STORT: Dette prosjektet blir utviklet med blant annet utstrakt bruk av AI.

Kunstig intelligens i praksis

Det 90 mål store planområdet har blitt digitalt testet og analysert etter alle kunstens regler.

Publisert Sist oppdatert

Hovinbyen er et av Oslos desidert største utviklingsprosjekter med et potensial på 30.000 - 40.000 nye boliger for 100.000 mennesker, i tillegg til 2,5 millioner kvadratmeter næringsareal.

Midt inni der skal Økern Sentrum bygges, Steen & Strøm og Storebrands urbane byprosjekt med boliger, kontorer og hotell. Planområdet måler ca. 90.000 kvadratmeter.

I 2019 ble det besluttet å oppdatere reguleringsplanen. Siden har partene brukt kunstig intelligens (AI) for å analysere faktorer som vind, sol, dagslys, støy og uteområder i utallige varianter. I tverrfaglige arbeidsmøter har arkitekter, landskapsarkitekter, byplanleggere, fagspesialister og utviklerne samarbeide effektivt rundt en 3D-modell i Spacemaker-plattformen.

Kombinasjonen av menneskelige vurderinger og faglig ekspertise og rå datakraft er kraftfull, skal vi tro en pressemelding.

- Vi har testet designhypoteser og fått analyseresultater på få minutter, visualisert i 3D-modellen. Arbeidsmøtene har bidratt til en smidig utviklingsprosess og gitt et godt utgangspunkt for videre arbeid samt kvalitetssikring av planen. Spacemaker er et kraftig verktøy som er spesielt anvendelig for tidlig utredningsfaser. Du treffer rett og slett planken litt fortere, sier Peter Fossum fra Steen & Strøm.

Analyseverktøyet har vært brukt i tidlige utredningsfaser for blant annet å innpasse det gamle landemerket Høyblokka og gjenåpning av to bekkefar i gatestrukturen. Det er også undersøkt hvordan utnytte både tomtas og områdets potensial, og samtidig ivareta kvalitet for boliger og byrom.

- Med opptil 1.500 leiligheter som er halvparten av det årlige behovet i Oslo, bidrar prosjektet betydelig til sårt tiltrengte boliger og dermed bidra til å lette presset på boligmarkedet. AI har bidratt til flere boliger i det endelige planforslaget, heter det.

- Konklusjonene fra arbeidsmøte og resultatene fra AI var viktige for en serie justeringer til de opprinnelige, algoritmedrevne bygningsdesignene. Dette understreket potensialet for å kombinere kunstig intelligens med tverrfaglig samarbeid, påpeker Pål Erik Olsen fra A-lab.

Håvard Haukeland er en av gründerne bak Spacemaker som i fjor ble slukt av amerikanske Autodesk for nesten 2,4 milliarder kroner. Han er nå seniordirektør i Autodesk, og mener Økern Sentrum-prosjektet legitimerer gründernes visjon om å skape bedre byer ved hjelp av teknologi og data.

- I tillegg har prosjektgruppen vært en god partner for vårt produktteam, og har gitt verdifull tilbakemelding og innsikt i hvordan plattformen kan brukes på store utviklingsprosjekter der flere interessenter er involvert, påpeker han.

De digitale resultatene skal etter hvert settes ut i livet på en byggeplass, men ikke før kommunen får si sitt. Plan- og bygningsetaten fikk i februar planforslaget til førstegangsbehandling.

Powered by Labrador CMS