Per Fjærestad, Creditsafe Norway.

Kraftig konkursøkning innen bygg og anlegg

– Bygg og anlegg er det store konkurslokomotivet, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Creditsafe gikk 329 norske selskaper konkurs i september. Dette er en økning på 10 % sammenlignet med samme måned i fjor.

– Denne økningen er noe mindre enn hva vi har sett i årets første måneder, men det er likevel ingen tegn på at konkurskurven er i ferd med å flate ut, uttaler daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway i en pressemelding.

Totalt gikk 813 selskaper konkurs i tredje kvartal, noe som gir en økning på 18 % sammenlignet med 690 konkurser i samme måned i fjor fjor. Kvartalets konkurstopp kom i august, men Fjærestad påpeker at de har sett en fortsatt trend med en stabil økning i antall konkurser gjennom hele tredje kvartal.

– Nok en gang må vi bare bekrefte at den forventede utviklingen fortsetter, og at stadig flere selskaper går konkurs. Tallene for tredje kvartal viser at vi ligger på et høyere nivå enn de tre foregående årene, men noe lavere enn i 2019. Det blir interessant å se hvordan årets tre siste måneder vil utfolde seg, sier han. 

Tallene for kvartalet viser at det fremdeles er mange virksomheter i bransjer som detaljhandel og servering som sliter.

– Bygg og anlegg er likevel det store konkurslokomotivet. Det er i dette markedet vi ser flest konkurser, og den største økningen, og da særlig når det kommer til kategorien oppføring av bygninger, sier Fjærestad.

204 selskaper innen bygg og anlegg gikk konkurs i løpet av årets tredje kvartal; en økning på 25,2 % sammenlignet med i fjor. I kategorien «Oppføring av bygninger» er tallene enda styggere: 124 konkurser, mot fjorårets 84, gir en økning på hele 47,6 prosent i Q3.

– Felles for detaljhandel, servering og bygg og anlegg er at dette er bransjer som er sterkt forbrukeravhengig. Nå er det dyrtid, og det merkes at forbrukerne har det tøffere. Når vi blir mer forsiktig med hvordan vi bruker pengene våre, påvirker det særlig bransjer som disse, og i enkelte markeder ser vi nå at det nærmest er full stans, sier han.

– Basert på konjunkturer, det aktuelle nyhetsbildet og signaler fra markedet er det heller ingen tegn på at utviklingen vi ser nå vil endre seg med det første, mener Fjærestad.

Powered by Labrador CMS