STOLT: Hilde Vatne er fornøyd med 2022, men vil ha opp tempoet i boligbyggingen.

Er nå nest størst i Norge på bolig

Med 605 igangsatte boliger er bare Obos større. Norge står nå for over en femtedel av JMs totale marked.

Publisert Sist oppdatert

JM Norge omsatte for snaut 3,4 milliarder svenske kroner i fjor, noe sjefen er strålende fornøyd med etter et krevende år.

– Det syns jeg vi skal være svært stolte av med tanke på det turbulente året vi har bak oss, sier administrerende direktør Hilde Vatne i en pressemelding.

Boligutvikleren er notert på den svenske børsen og er markedsledende i nabolandet. Nå spiser de markedsandeler også i Norge. For første gang på svært mange år er JM Norge nest størst i det norske markedet, målt i antall igangsatte boliger - 605. Kun Obos er større.

– Vi økte omsetningen i Norge fra året før, og har også flere igangsatte boliger i 2022. JM har rykket opp som den nest største boligaktøren på igangsetting i Norge, om vi ser på utbyggere som bygger større boligprosjekter og -områder. Norge står nå for mer enn en femtedel av vårt totale marked. Det tar vi med oss i en tid hvor boligmarkedet er mer usikkert enn på lenge, påpeker hun.

Begynte bra, så invaderte russerne

2022 begynte bedre enn det sluttet. I januar var det sterk vekst og mye tydet på et toppår, men situasjonen ble endret etter at Russland invaderte Ukraina.

– Prisene på materialer gikk kraftig opp, og kostnadstrykket i Norge har vært høyere enn i de andre markedene vi er i. I tillegg kom renteøkningen, som har fått konsekvenser spesielt for nyboligmarkedet. Vi skulle ønske boligprisene stabiliserte seg fordi det var mer balanse i tilbud og etterspørsel, og nok boliger på markedet, men slik er det dessverre ikke. Med brems i salget har flere boligaktører trukket i bremsen. Vi følger markedet tett, sier Vatne.

Hun synes det er gledelig at 2023 har startet bedre enn fjoråret sluttet og tar med seg det gode sluttresultatet fra 2022.

Vil øke boligtakten

– Så ser vi lyst på at januar har vært betydelig bedre enn fryktet. Vi er opptatt av å få opp boligtakten, spesielt i pressområdene rundt hovedstaden. Mangel på boliger fører til et ustabilt marked. Knapt noe land har så mange boligeiere som Norge - fordi politikerne som meislet ut velferdssamfunnet mente at å eie egen bolig var noe fundamentalt, som retten til arbeid, utdanning og god helse. Nå er den norske boligmodellen truet, og vår viktigste oppgave fremover er å jobbe målrettet med boligforsyningen i pressområdene, poengterer hun.

Nøkkeltall JM Norge 2022

• Omsetning: 3,392 milliarder svenske kroner.

• Driftsmargin: 238 millioner svenske kroner (7%).

Nøkkeltall JM-konsernet 2022:

• Omsetning 16,385 milliarder svenske kroner.

• Driftsmargin: 2,064 milliarder kroner (12,6%).

Powered by Labrador CMS