KLASSISK: Den vakre bygningen på Majorstua fikk stå i 40 år.

Kino-Palæet på Majorstua ble innhentet av tiden etter 40 år

Tiden rant ut for den lille kinoen som var naboen til Colosseum. 

Publisert

Kino-Palæet ble bygd i 1924 i Sørkedalsveien 2 på Majorstua. Arkitektene så til greske templer for inspirasjon, og utstyrte bygningen med blant annet utvendige søyler og marmorrelieffer. Rundt 800 mennesker stilte opp til premierefilmen The Covered Wagon, som gikk for fulle hus i flere uker. Dette var i stumfilmens dager, men høsten 1930 la eierne om til et såkalt lydfilmteater.

Den opprinnelige stavemåten av navnet ble ganske snart opplevd som konservativ av mange, og ganske snart gikk avisene over til å skrive Kino-Paleet. Men helt opp til 1960 var det liv i originalnavnet.

Initiativtagere og eiere var pianofabrikant Karl Hals-Olsen, høyesterettsadvokat Ernst Hilditch, direktør Arnfinn Heje og kommuneadvokat og bystyremedlem Fredrik Arentz Krog.

Sommeren 1923 inviterte de til aksjetegning, 1.000 kroner per aksje. Aksjekapitalen skulle være 200.000 kroner – drøyt 5,5 millioner kroner i dagens verdi.

Valgte seg Aker

Fordi Kristiania hadde et kommunalt kinomonopol på trappene, Oslo Kinematografer, ble den nye kinoen oppført i Aker herred, et par meter utenfor bygrensen.

I 1928 kom giganten Colosseum kino opp på nabotomta, også den i Aker for å kunne drives av private. Året etter ble imidlertid begge innlemmet i Oslo Kinematografer, da det kommunale selskapet sikret seg aksjemajoritet i Colosseum og inngikk en leieavtale med eierne av Kino-Paleet. Med sammenslåingen av Oslo og Aker i 1948, kjøpe Oslo Kinematografer denne også.

I juli 1964 var det imidlertid slutt på filmfremvisningene, og noen uker senere rykket rivemannskapene inn. Kino-Paleet gikk over i historien mens tomta ble tatt i bruk som blant annet parkeringsplass. Også Essendropsgate og Søkedalsveien fikk store deler.

Det som var igjen av tomta etter Kino-Paleet ble i 2018 omregulert til Colosseum torg.

Kilder: Oslo Bymuseum, Wikipedia, Store Norske Leksikon, Morgenbladet, Aftenposten, Arbeiderbladet, Najonalbiblioteket

Powered by Labrador CMS