NYTT FORSØK: Nå har arkitektene rettet opp de skrå linjene fra forrige innspill, blant annet for å ta hensyn til den historiske Tollboden til høyre.

Her er Hav Eiendoms nye forslag for prosjektet i Kvadraturen

Viser nye skisser for næringsprosjektet ved Oslo Børs. 

Publisert Sist oppdatert

Tomta mellom Børsen og Oslofjorden brukes i dag som parkeringsplass for busser. Der har imidlertid Hav Eiendom lenge hatt planer om bygge et stort næringsprosjekt på rundt 10.000 kvadratmeter. Nå har de fått Grape Architects til nok en gang å tegne om prosjektet Sadelmakerbryggen etter innspill fra blant andre Plan- og bygningsetaten (PBE) og Byantikvaren.

– Visuelt ligger tomten der som et hull i tanngarden, og noe besøkende på Operataket ser rett over på. Det er viktig for Oslo, Bjørvika og Kvadraturen at vi ferdigstiller og revitaliserer dette området, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.

Utviklerne omtaler de nye skissene for et nytt stedstilpasset forslag.

– Målet er å skape levende arkitektur som føyer seg inn i bybildet og danner grunnlaget for godt byliv, påpeker Kalland i en pressemelding.

To næringsbygg

Planen viser næringsbygg på hver sin side av en ny park. Her skal det være aktive førsteetasjer med for eksempel kafeer, restauranter, fiskehall, grønnsaksmarked eller utstillinger. Utviklerne mener satsingen på et livlig grøntområde og sosiale soner vil forvandle stedet til en attraktiv møteplass i hjertet av byen.

Kremtomta ved Oslo Børs brukes til blant annet bussparkering.

– Vårt mål er å omgi den planlagte parken med et rikt tilbud som inviterer folk til samvær. Dette blir et sted for alle, fylt med liv og aktivitet fra morgen til kveld, sier Kalland.

Den grønne lungen mellom bygningene er døpt Groschparken etter arkitekten Christian Heinrich Grosch som har tegnet mange viktige bygg i Oslo, deriblant Oslo Børs.

Lyttet til innspillene 

De nye illustrasjoner viser at byggene er planlagt utført i tradisjonell arkitektur med fasader av teglstein, som skal gjøre at de føyer seg sømløst inn i omgivelsene.

– Sadelmakerbryggen er omringet av gamle og ærverdige bygninger som Tollboden, Børsen og Havnelageret. Vi ønsker å vise vår respekt for den tradisjonelle arkitekturen og skape noe som komplementerer områdets estetikk, heller enn å bryte med den, sier Kalland og utdyper:

– Et stort glassbygg ville for eksempel stukket seg altfor mye ut.

Daglig leder Christine Grape i Grape Architects forteller at det har vært en naturlig utvikling av prosjektet, og at de i størst grad har tilpasset nybyggene til Tollboden på nabotomta.

– Vi har gjort parken litt større og tilpasset byggene til de historiske nabobyggene i enda større grad. En reguleringsprosess er også en medvirkningsprosess, hvor mange interessenter skal bli hørt. Vi har fått en rekke fine innspill underveis, som vi tar med oss videre, påpeker hun.

Ekstra fagkompetanse

Hav Eiendom hyrer dessuten inn to uavhengige konsulenter for å bistå med å kvalitetssikre den arkitektoniske retningen – Kurt Singstad fra MAD arkitekter og Inge Hareide fra KIMA. 

– Vi er opptatt av å utvikle eiendommene i dialog med byen og registrerer et tydelig politisk ønske om å utvikle Sadelmakerbryggen på en måte som enda tydeligere reflekterer den historiske bebyggelsen. De nye tegningene er første skritt på veien. For å sikre god arkitektur med særlig vekt på stedstilpasning knytter vi til oss fagpersoner som skal være sparringspartnere i videre prosess, slutter Kalland.

Det nye planforslaget skal leveres til Plan- og bygningsetaten i april 2024.

Sadelmakerhullet.
Powered by Labrador CMS