NYTT LIV: Det gamle industribygget blir nå totalt rehabilitert.
NYTT LIV: Det gamle industribygget blir nå totalt rehabilitert.

Rehabiliterer gammelt bygg - tror på 60 prosent lavere strømforbruk

Det gamle industribygget fra 1950-tallet er på vei til å bli svært energieffektive kontorlokaler.

Publisert

Karenslyst Allé 5 på Skøyen i Oslo som opprinnelig huset NEBB (Norsk Elektrisk & Brown Boveri), blir nå totalt rehabilitert. Neste sommer skal de 4.400 kvadratmetrene fordelt på fem etasjer fremstå i ny drakt  og med plass til rundt 300 arbeidsplasser, ifølge en pressemelding. 

– Det var liten tvil om at vi måtte gjøre noe med KA5. Bygget var gammeldags, lakk betydelig med varme og var svært energikrevende. Vi bestemte oss tidlig for å satse maks på energieffektivisering. Når det blir sertifisert som et Breeam In-Use Excellent-bygg er det en garanti for leietakere at vi prioriterer miljø og bærekraft, sier prosjektsjef Kim Zetlitz i Fram Eiendom.

De har eid bygget siden 1994, og renoveringen er planlagt ferdigstilt på forsommeren 2024. Dagligvarebutikken i første etasje skal være med videre, det samme med bildekkforhandleren i nabolokalet. K5 har tidligere huset leietakere som Tetrapak, FunCom og Nordic Semiconductor. Utleie av kontorlokalene etter renoveringen blir ferdig er noe eierne jobber med nå.

Ny teknologi

Krav fra EU gjør at mange leietakere stiller med en egen bærekraftstrategi når de skal leie lokaler. Etter fjorårets strømsjokk vil er det flere som vil minimere energikostnadene sine.

– Kriteriene for rehabilitering av bygg innebærer en energieffektivisering på 30 prosent. Med summen av de planlagte tiltakene i KA5 ligger vi an til å oppnå det dobbelte og energikarakter A. Det er spesielt solceller på tak og frontfasade, overgang fra elektrisk oppvarming til varmepumpe, nytt ventilasjonsaggragat og ekstra isolering som bidrar til den store energigevinsten, sier seniorrådgiver Pål Nundal i Evotek.

Dette selskapet har blant annet tegnet varme- og kjølesystemet i samarbeid med leverandører og regnet på kost/nytte ved energitiltak.

– Fasadesolcellene sikrer at det produseres strøm i vintermånedene når energiprisene er høye, og infoskjermene for leietakerne skal vise hvor mye energi cellene produserer hele tiden. Alt blir digitalisert, påpeker han.

Tilbake til røttene

Interiørarkitekt Edle Kroll i KOR Interiørarkitekter lagde visjonen for nye KA5: Gjenskape 50-tallsbygget i moderne stil.

– KA5 var opprinnelig et industribygg og vi ønsket å gjenskape den stilen med strukturen slik den var. Kombinasjonen av en ren murfasade med store, New York-aktige industrivinduer gir denne spesielle looken. Bygget blir selvsagt universelt utformet helt fra inngangspartiet, sier hun.

Eieren mener store takhøyder og vindusflater og åpne landskap med sosiale soner skal ønske brukerne tilbake fra hjemmekontor. 

Powered by Labrador CMS