Juss:

MÅ RIVES: Det meste var galt med den nyoppførte boligen, og byggmesteren må dekke både rivning og oppføring av nytt hus til de uheldige kjøperne. Ill. foto.

Eneboligen ble solgt for 6,6 mill. Nå er byggmesteren dømt til å betale over åtte millioner kroner i erstatning til kjøperne

Byggefirmaet ble slått konkurs, men retten slår fast at eieren av firmaet hefter personlig for tapet som er påført kjøperne.

Publisert Sist oppdatert

Salten og Lofoten tingrett har i en fersk dom dømt en 73-årig byggmester til å betale 8,3 millioner kroner i erstatning til et par, som i 2019 kjøpte en enebolig under oppføring av byggmesterens firma. Kjøpesummen var 6,6 millioner kroner.

Etter overtakelsen fremsatte kjøperne flere reklamasjoner overfor byggefirmaet. Det ble blant annet vist til avvik på romhøyden i forhold til gjeldende krav i TEK17, hvor det i ett tilfelle var 17 centimeter lavere takhøyde enn minstekravet. Videre ble det vist til byggetekniske feil med bæring, manglende fall på terrassegulv og feil med våtrom.

Kjøperne stevnet byggmesteren med krav om prisavslag og erstatning. I retten ble det lagt frem dokumentasjon på at manglene var så store at den nye boligen måtte rives og bygges opp helt på nytt. Kostnadene til rivning av boligen og oppføring av ny bolig var estimert til snaut syv millioner kroner.

Mer enn 50 års drift

Byggefirmaet meldte oppbud i 2021, men Salten og Lofoten tingrett mener eieren må stå personlig ansvarlig for kravet fra kjøperne, med bakgrunn i aksjeloven § 17-1 første ledd (styreansvar). Retten finner at byggmesteren har opptrådt grovt uaktsomt og at han er erstatningsansvarlig overfor kjøperne.

73-åringen startet opp byggefirmaet på 1960-tallet og har vært en betydelig aktør i Bodø. I et forsøk på å redde selskapet har virksomheten de siste årene solgt unna næringseiendom for flere titalls millioner kroner i byen. Det har likevel ikke vært nok til å redde selskapet, og nå må innehaveren altså personlig svare for erstatningskravet fra huskjøperne i denne saken:

I Salten og Lofoten tingrett ble byggmesteren dømt til å betale 6.936.646 i prisavslag til huskjøperne. I tillegg må han ut med 737.765 kroner i erstatning for rivning av boligen, tapte utleieinntekter i den nye boligen og utgifter til annen bolig i byggetiden, samt 136.000 kroner for plassbygde løsninger (garderobeskap mv). Til slutt må byggmesteren dekke sakskostnadene til kjøperne med 520.000 kroner.

Dommen er ikke rettskraftig.

Powered by Labrador CMS