VIKTIG: Eiendom løftes frem blant de viktigste sektorene i EUs sirkulærøkonomi. Foto: Glen Widing

Eiendom er nøkkelsektor i EU

Rett før coronaviruset nærmest stengte Norge la EU frem sin plan for veien til en sirkulær økonomi. Eiendom løftes frem blant de viktigste sektorene.

Publisert Sist oppdatert

Rett før coronasituasjonen rammet Norge la EU frem sin plan for veien til en sirkulær økonomi i Europa. Bygg, anlegg og eiendom løftes frem blant de viktigste sektorene for å nå målene. I European Green Deal gjør EU-kommisjonen sirkulærøkonomi til selve grunnsteinen i sin økonomiske politikk.

LES OGSÅ: Vil ha eldreboliger på en av Bærums fineste tomter

– EU vil legge til rette for mer bærekraftig produksjon og forbruk. Målet er at materialressurser skal vare så lenge som mulig. En egen strategi for sektoren er også på vei. Det vil ta tid før den påvirker norske bransjeaktører, men det er likevel lurt å gjøre seg kjent med EUs arbeid enten man er rådgiver, miljøsjef, offentlig innkjøper eller leder i bygg- og eiendomssektoren, oppfordrer Anne Solgaard i pressemelding.

Hun fagansvarlig for sirkulærøkonomi i Grønn Byggallianse. EU-kommisjonen har varslet at de i strategien for bygg, anlegg og eiendom blant annet vil:

LES OGSÅ: Her kommer 25.000 nye kvadratmeter

Revidere byggevareforordningen, b.a. med krav til resirkulert innhold for enkelte byggevarer.Innføre en felles taksonomi for å bestemme hvilke aktiviteter som er bærekraftige for investeringer i hele EU.

Skjerpe målene for materialgjenvinning i EUs lovgivning for bygg- og riveavfall.Legge til rette for bærekraftig håndtering av jord, f. eks redusere tap av dyrkbar mark.

Klima- og miljødepartementet skal etter planen lansere en nasjonal strategi for sirkulærøkonomi i desember 2020. Grønn Byggallianse deltar aktivt i arbeidet og samarbeider med WGBC om praktiske og politiske tilnærminger for å optimalisere ressursbruk i sektoren.

LES OGSÅ: Klager på bråk fra tennisbanene

– Nå er det opp til alle oss i næringen å utforske hvordan vi kan få til et sirkulært skifte i bygg- og eiendomssektoren i Norge, understreker Solgaard.

Powered by Labrador CMS