DEMONTERBART: Dette bygget skal kunne tas ned for å brukes et annet sted i fremtiden.
DEMONTERBART: Dette bygget skal kunne tas ned for å brukes et annet sted i fremtiden.

– Dette er ombruk versjon 2.0

Utbyggeren satser på demonterbare bygg i treverk.

Publisert

Når det 3.000 kvadratmeter store næringsbygget HasleTre står ferdig i 2022 har utbyggerne Höegh Eiendom og AF Eiendom allerede tenkt på bygningsmaterialenes neste livsfase.

Trebygget på Hasle i Oslo blir nemlig demonterbart slik at materialene kan gjenbrukes, ifølge en pressemelding. Dette gir gevinst både for leietakerne og miljøet.

– Vi har stort fokus på ombruk og sirkulærøkonomi. Hele bygget skal være demonterbart og ombruksbart. Miljøet tjener på at alle bygningskomponentene kan få nytt liv et annet sted i fremtiden. Ingen materialer går til spille. Brukerne tjener på mer fleksibilitet, da det blir lettere å bygge om og forandre etter behov, sier energi- og miljørådgiver Line Røseth Karlsen i Höegh Eiendom.

Å gjenbruke bygningsmaterialer har frem til nå vært basert på å hente komponenter fra flere ulike prosjekter. På Hasle tas sirkulærøkonomi og ombruk til et nytt nivå. Byggekostnadene sier ikke meldingen derimot ingen ting om.

– Det er viktig både for oss som selskap og for fremtiden at bygget er bærekraftig. Vi vil være blant de ledende aktørene på bærekraftutvikling i eiendomsbransjen, og å omstille seg til sirkulærøkonomi er en viktig del av arbeidet. HasleTre er vårt bud på fremtidens nybygg. På den måten planlegger vi for at materialer kan være i et kretsløp lenge, påpeker Røseth Karlsen.

Nylig ble det kjent at møbelgiganten Ikea vil levere flere av sine mest populære produkter med demonteringsanvisning for å redusere risikoen for skade ved salg og flytting, og dermed forlenge møblenes levetid. Prinsippene på Hasle de samme, men i langt større skala. Målet er at bygget skal bli et foregangseksempel.

– Det er lettere å få til sirkulærøkonomi når man bruker færrest mulige materialer. Derfor ble utstrakt bruk av tre et naturlig materialvalg, poengterer hun.

Trekonstruksjonen vil også fange opp overskuddskarbon i atmosfæren og sikre godt inneklima. Arkitekt og partner Jørgen Tycho i Oslotre som er blant pionerene innen trearkitektur i Norge, sier det er behageligere å være i et bygg med naturmaterialer.

- Tre er hygroskopisk – det tar til seg og gir fra seg fuktighet alt ettersom det er tørt eller fuktig i lufta. Dette bidrar til balansert luftkvalitet, påpeker han og viser til forskning om at å omgi seg med naturmaterialer fører til lavere stressnivå samt mindre hodepine og forkjølelse.

– Nordmenn lever 85 prosent av livet innendørs. Det er åpenbart at inneklima påvirker helse og humør. Vi har selv opplevd dette i byggene våre, hvor beboere forteller at sykefraværet har gått ned. I Japan har de funnet ut at det å puste inn skogsluft har en god psykisk effekt, og mye tyder på at det å omgås naturmaterialer gjør det samme. Vi lurer hjernen til å tro at vi er i skogen, forteller Tycho.

Trebygget på Halse får fire etasjer og kjeller. Første etasje tilrettelegges for utadvendt virksomhet, resten blir kontorer. Også interiøret preges av naturmaterialer som tre, ull og planter. Det er i tillegg planlagt en takhage som både blir en biotop for dyrking og et godt sted å oppholde seg.

Powered by Labrador CMS