Aktuelt:

NULLUTSLIPPSBYGG: Bygget er er forbildebygg og det er blitt testet nye løsninger som kan gi fremtidige byggverk et løft.

Dette bygget vant Statens pris for byggkvalitet

Et klimatilpasset nullutslippsbygg i Trondheim stakk av med den prestisjetunge prisen.

Publisert

Det var ZEB-laboratoriet i Trondheim som var Statens pris for byggkvalitet i 2022. Prisen, som deles ut av Kommunal- og distriksdepartementet, er en hederspris som skal løfte frem nye forbildebygg og som skal bidra til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt.

– ZEB-laboratoriet er et unikt kunnskapssenter for bærekraftig bygging som viser hvordan vi kan tilpasse oss klimaendringane, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Han delte ut prisen til laboratoriet, som både er en arbeidsplass for forskere og et bygg som eksperimenterer med klimavennlige løsninger.

– Den nye normalen er at været blir mer ekstremt. Det betyr at bygg og uteareal må tåle større påkjenninger enn før. Klimatilpasning handler om hvor og hvordan vi utformer bygg og uteareal. Da trenger vi nettopp de gode eksemplene som vi må dele med hverandre, fortsetter ministeren.

NTNU og Sintef er byggherrer, mens Link arkitektur var arkitekt for prosjektet og Veidekke var entreprenør. ZEB-laboratoriet er et nullutslippsbygg som er designet og konstruert for å nå bærekraftsmålene.

VANT PRIS: Berit Time (Sintef), Siri Hunnes Blakstad (Sintef), Einar Bergheim (Sintef), Arild Gustavsen (NTNU), Cecilie Schei (Link Arkitektur), Trygve Karlsen (Veidekke), Gunnar Næss (Link Arkitektur) og Ingrid Almli (Veidekke) mottok prisen av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og juryleder Bård Folke Fredriksen.

Juryen består av juryleder Bård Folke Fredriksen (adm. direktør i NBBL), Camilla D. Gressnes (prosess- og kvalitetssjef i COWI), Leif Tore Hanssen (divisjonsdirektør i Oslobygg), Jennifer Lamson (energi- og miljørådgiver) i Höegh Eiendom AS, Hildegunn Senneseth (senior interiørarkitekt i Henning Larsen), Cecilie Bjerke Skjømming, regionleder arkitektur i Asplan Viak og Martin Steinbekken (leder for areal- og byutvikling i Kongsvinger kommune).

– Bygget formidler ny kunnskap til byggesektoren og forskningsmiljø, både nasjonalt og internasjonalt. Her tester en løsninger på et byggverk som er i bruk og med sine erfaringer og forskningsdata vil det kunne gi et godt grunnlag for fremtidige byggverk og regelverk, sier Fredriksen.

Powered by Labrador CMS