NULLENERGI: Hensikten med EUs taksonomi er at vi både skal bygge mer energieffektivt og at bygg i større grad skal bli energiprodusenter.

Definisjonen på et nesten nullenergibygg – ifølge regjeringen

Eiendomssektoren har lenge etterspurt en avklaring på definisjonen på et nullenergibygg i Norge. Nå har regjeringen publisert den.

Publisert Sist oppdatert

EUs taksonomi har et kriterium om at nybygg må ligge 10 prosent under nasjonal NZEB-definisjon (Net Zero Energy Building). Norge har ifølge Grønn Byggallianse manglet en slik definisjon og har gjentatte ganger etterlyst en definisjon så det er mulig for byggherrer å planlegge for å nå kriteriet og for bankene å verifisere det.

31. januar kom endelig definisjonen næringen har ventet på, ifølge en pressemelding. Men hvordan ble den og hva kan det bety for eiendomsutviklere?

Norske myndigheter har valgt å likestille energikilder, i motsetning til for eksempel Danmark eller Sverige. Der favoriseSSres fjernvarme fremfor elektrisitet til oppvarming.

Svært god isolering

– Det gjør man ikke i Norge, der alle såkalte primærenergifaktorer nå er satt lik 1. Nivået på den nye NZEB-definisjonen ligger noe lavere enn dagens minstekrav i TEK (Teknisk Forskrift). Beregningspunktet for NZEB er dessuten lagt på levert energi og man får lov å regne inn egenprodusert energi som solenergi eller bruk av varmepumpe, melder Grønn Byggallianse.

I praksis betyr dette at nybygg som bruker fjernvarme og som vil tilfredsstille EUs taksonomi, må ha en svært godt isolert bygningskropp, svært energieffektiv ventilasjon, LED-belysning og ingen eller svært lite kjøling.

– Hvis man bruker varmepumpe eller solceller, kreves det mindre innstramminger på bygningskropp, ventilasjon og kjøling. Dette vil trolig føre til at flere vil etterspørre varmepumpe og solceller. Men i tettbygde strøk, med dårlige betingelser for solkraft og kanskje også tilknytningsplikt for fjernvarme, vil taksonomikriteriet nok oppleves krevende. Likefullt er hensikten med EUs taksonomi at vi både skal bygge mer energieffektivt og at bygg i større grad skal bli energiprodusenter, blir det påpekt.

Byggalliansen mener at det gir mening at byggherrer som har gjort ekstra investeringer for å oppnå dette da også får bedre lånebetingelser og høyere avkastning som nettopp også taksonomisystemet legger opp til.

Powered by Labrador CMS