Tech:

DIGITAL: Ivar Andersen og Mats Johansson underviser i digital kompetanse.

Bli digital, eller dø

Bedrifter som ikke satser på digital kompetanse, vil rett og slett ikke være konkurransedyktig.

Publisert

– Vi nærmer oss punktet hvor det å digitalisere eller ikke, er forskjellen på liv og død. Digitalisering er langt mer enn et moteord uten innhold for byggenæringen. De som ikke digitaliserer er rett og slett ikke konkurransedyktige, sier Jack Johnsen i en pressemelding.

Han er kompetanseleder i NESO – serviceorganisasjonen for entreprenørene fra Trøndelag og nordover.

LES OGSÅ: Netthandel gir logistikkvekst

– Byggeprosjekter blir stadig mer komplekse og kravene til effektiv samhandling og digital prosjektstyring kommer med full styrke. Dette krever et betydelig kompetanseløft på byggeplass, så vel som i bedriftsledelse. Vi har derfor utviklet flere nye kompetansetilbud og tjenester for å sikre at bransjen i nord skal være i forkant av utviklingen, påpeker han.

Ivar Andersen og Mats Johansson er nyansatte prosjektledere i NESOs kompetanseavdeling i Svolvær. Kompetansetilbudet spenner fra enkel opplæring i programvare til mer helhetlig prosjektstyring.

– En digital omstillingsprosess handler ofte like mye om mennesker og mulighetsforståelse som det handler om programvare, utdyper Andersen som bakgrunn fra det norske programvareselskapet dRofus.

LES OGSÅ: Fra 0 til 100 mill på tre år

Johansson har vært BIM-koordinator på flere prosjekter for Peab i Oslo.

– Vår målsetning er å bidra til å løfte bransjen gjennom å styrke den digitale kompetansen til medlemsbedriftene. Ikke minst er det viktig at små og mellomstore bedrifter henger med. Det er bare et tidsspørsmål før de blir involvert i prosjekter der det er påkrevd og kontraktsfestet at både hovedentreprenør og underleverandører må ha BIM-kompetanse for å delta, poengterer han.

I Finnmark og Troms har flere bedrifter fått et kompetanseløft gjennom samlingsbaserte utviklingsprosjekter i NESO-regi. Neste steg å utvide tilbudet til Nordland og Trøndelag.

LES OGSÅ: Til topps i kunstig intelligens

– i samlingene mottar hele verdikjeden opplæring i bruk av 3D-modeller for å kunne utføre sine arbeidsoppgaver hurtigere og med større nøyaktighet. BIM er omgripende og strekker seg fra konseptutvikling til kalkulasjon, prosjektering, oppføring og dokumentasjon. Det kreves helhetlig tankegang og alle må på banen, understreker Andersen.

- Å styrke den digitale kompetansen i bedriften øker attraktiviteten i arbeidsmarkedet og gjør det lettere å bevare og tiltrekke ny kompetanse. Dette ser vi i også i rekrutteringsarbeidet. Digitaliseringen gjør bransjen spennende for ungdom, sier kompetanseleder Jack Johnsen.

Han poengterer samtidig at et bevisst forhold til digitalisering gjør deg til en foretrukket samarbeidspartner inn i prosjekter.

LES OGSÅ: Bare glem alt annet en borettslag

– Det finnes mange eksempler på prosjektdeltagere som har stilt med utdaterte samarbeidsformer og formater. Disse fungerer ofte som bremseklosser i prosjekter og skaper merarbeid for andre involverte. På sikt vil bedrifter gå videre til andre aktører som holder det digitale nivået, uavhengig av pris og tidligere samarbeid. Ingen ønsker å ha bremseklosser i sine prosjekter, sier han.

Powered by Labrador CMS