Vil ha finere og finere lokaler

Publisert Sist oppdatert

Leieprisene for sentrale kontoreiendommer med høy standard ventes å vokse med 3 til 5 prosent de nærmeste årene. Det kommer frem i Entras siste konsensusrapport.

Konsensusrapporten er basert på ti av hovedstadens næringsmeglere og deres synspunkter og tanker om utviklingen i markedet for næringseiendom. 

– Veksten drives i vesentlig grad av leietakernes økende krav til kontorlokalenes standard samt preferanse for sentrum som lokaliseringsalternativ, skriver Entra i rapporten. 

Les også: Logistikk gruser kontor

I inneværende år forventer de at leieprisene vil øke med 3,5 prosent til cirka 3000 kroner per kvadratmeter. I 2015 og 2016 ventes det at prisene vil øye med ytterligere 4,1 og 4,2 prosent per år. Det betyr at prisene for kontorlokaler med høy standard i Oslo sentrum i 2015 kan legge seg på rundt 3250 kroner kvadratmeteren. 

Kontormassen oppgraderes

Et av selskapene som bidrar i konsensusrapporten til Entra er CBRE. De sier at de økende leieprisene skyldes en generell oppgradering av kontormassen i sentrum. 

– Vi opplever at hele markedet har et økende krav til lokalene. De tar ikke lenger til takke med utdaterte lokaler og vil derfor ha dem oppgradert før de flytter inn, sier senioranalytiker i CBRE, Anders Lunder. 

Les også: Nå vil selgerne selge til utlendinger

Les også: – Transaksjonsmarkedet tar seg opp

Les også: REC-lokalene selges

Dette krever en høyere grad av leietakertilpasning, noe som naturlig nok driver prisene opp. 

– For leietakerne handler det også om effektivisering, at de vil ha plass til flere medarbeidere på de samme kvadratmeterne. Dersom totalkostnadene går de ned er de derfor villige til å betale litt mer for lokalene, sier Lunder. 

Les også: Her er fasiten for 2013

Les også: – Finanskrisen har satt Norge på kartet

Fallende ledighet

Rapporten ser på de sentrale delene av markedet for næringseiendom. Når det gjelder ledighet så sier rapporten at man ser for seg et fallende ledighetsnivt, men bare marginalt. Ledigheten i kontorsegmentet er nå på 7,4 prosent, men det forventes at den i 2016 vil falle til 7,2 prosent.

Dette er en nedjustering fra siste rapport i april, da man forventet at ledigheten ville være stabil. 

Les også: – Vi har aldri hatt det så travelt

Les også: Skal selge 46 eiendommer 

Analysemiljøene forventer også et lavere aktivitetsnivå i norsk økonomi fremover, noe som kan skape negative effekter for etterspørselen i leiemarkedet. Dette vil på kort sikt imidlertid bli balansert av et lavere tilbud av nybygg i år og neste år. 

Oppjusterer transaksjonsvolumet

I forrige rapport forventet næringsmeglerne som bidrar til rapporten at transaksjonsvolumet ville ligge på rundt 42 milliarder kroner. Nå har de oppjustert dette tallet med 2 milliarder kroner. Det betyr at de ti næringsmeglerne ser for seg et samlet transaksjonsvolum på 44 milliarder kroner, noe som er rundt 4 milliarder mer enn i 2013.

De ser også for seg at volumet vil øke ytterligere i 2015 og at det da vil rundt cirka 47 milliarder kroner. 

Når det gjelder antall transaksjoner, så holder det seg stabilt. Meglerne forventer at antallet vil ligge på cirka 150 i år og neste år. 

Les også: Venter fortsatt leieprisvekst

Les også: Snittleien har aldri vært høyere

Les også: OBOS kjøper på Lillestrøm

Les også: Entra kjøper Lilletorget 1

Presser prime yield

Bedre tilgang på kapital, samt økende interesse fra utenlandske aktører legger press på yielden. Prime eiendommer med god beliggenhet og solide leietakere som har lange leiekontrakter er de klart mest attraktive objektene, både hos investorene og bankene. Meglerne er enige om at prime yield nå ligger på 5,0 og at den vil gjøre det også neste år. Det er ned fra 5,2 i april. 

Les også: – Leieprisvekst sentralt

Les også: Oslo er dyrest i Norden

Les også: Halv pris av Oslo

Powered by Labrador CMS