Vant Cityprisen 2013

Operakvarteret vant Cityprisen 2013 i konkurranse med Statoil-bygget og Tjuvholmen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det var på eiendomsbransjens største arrangement Citykonferansen at Cityprisen 2013 ble delt ut onsdag kveld. De tre kandidatene Statoil-bygget på Fornebu, Operakvarteret i Bjørvika og Tjuvholmen-utbyggingen holdt alle høy standard, men juryen bestående av Nicolai F. Riise (daglig leder i MAD AS), Jon Sandnes (adm. direktør i entreprenørforeningen Bygg og Anlegg), Ellen de Vibe (etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten) og Anne Bruun-Olsen (adm. direktør i DTZ Realkapital Eiendomsmegling) var enige om at Operakvarteret fortjente Cityprisen 2013. 
– Vi har aldri hatt så sterke og solide kandidater til Cityprisen som i år, sa jurymedlem Anne Bruun-Olsen.
Adm. direktør Paul E. Lødøen var fornøyd med prisen.
– Dette er særdeles hyggelig og en stor ære. På Citykonferansen for åtte år siden inviterte vi deltakerne til wienerbrød i våre lokaler i Posthuset. Vi viste planene for Bjørvika, men det var ikke alle som trodde på dem, sa Lødøen da han hadde mottatt prisen.
Juryen skriver i sin begrunnelse: 
”Prosjektet fremstår som et fremtidsrettet grep der klassiske verdier rundt behandling av byrom, bygninger og arkitektur finner et nytt, kraftfullt og vitalt uttrykk. Dette er et prosjekt som er visuelt slående på lang avstand, effektivt og ryddig når du kjører forbi – og berikende, detaljrikt og overraskende når befinner deg midt i det.
Selve bygningene utfordrer konstruktive og arkitektoniske prinsipper slik vi er vant til å se dem, men enda viktigere: De introduserer en ny typologi der bolig, næring og service integreres tett og trinnløst. Legg til at prosjektet ligger inntil Norges største kollektivknutepunkt, og vi ser konturen av en mal for hvordan fremtidens byutvikling bør foregå.
 
Denne variasjonen og mangfoldet fungerer nok særlig bra fordi det her er underlagt et så sterkt og tydelig helhetsgrep, der en klar grunntanke har blitt oversatt og tolket gjennom en serie unike bygg, av en serie ulike arkitekter, uten at de sentrale kongstankene er redusert eller forringet.
Resultatet er en storslått og spektakulær tilvekst til det største og viktigste byplangrepet i vår tid. Prosessen viser hvordan standhaftigheten og motet til en sterk utbygger har funnet et tilsvar i offentlige myndigheter, med et usedvanlig vellykket og fruktbart samarbeid som resultat!”
Juryleder Nicolai F. Riise hadde vært delaktig i to av prosjektene og erklærte seg inhabil under vurderingen av kandidatene.
 
De tre hovedarkitektene som har jobbet med Operakvarteret er MVRDV, Dark Arkitekter og a-lab. 
 
Foto: Oslo S Utvikling 
Powered by Labrador CMS