Satser på sikkerhet
Det går bra i det svenske transaksjonsmarkedet, men investorene vil ha en sikker avkastning.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Ifølge Jones Lang LaSalle (JLL) ble det omsatt kommersiell næringseiendom i Sverige for 25,1 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er en økning på 22 prosent i forhold til samme periode i fjor.
Volumene er riktig nok noe ned på kvartalsbasis, men det skyldes i stor grad sesongvariasjoner. Tredje kvartal omfatter to sommermåneder, og den underliggende aktiviteten i markedet har ikke endret seg nevneverdig. Andre kvartal i år var dessuten ett av de sterkeste kvartalene som noensinne er registrert.
I løpet av de tre første kvartalene i år er det omsatt kommersielle eiendommer for 75,5 milliarder svenske kroner, som er en økning på 13 prosent i forhold til samme periode i fjor (67,1 milliarder).
Den største registrerte transaksjonen i foregående kvartal var salget av den såkalte Norrviden-porteføljen til Diös. Transaksjonsverdien var hele 5,8 milliarder svenske kroner for en blandet eiendomsportefølje som omfattet hele 822 000 kvadratmeter. Kjøperen og porteføljen er lokalisert nord i Sverige.
KLP Eiendom stod bak en av de største transaksjonene i kvartalet, da de i slutten av august kjøpte hotelleiendommen Scandic Grand Central i Stockholm av Diligentia for snaue 1,1 milliarder svenske kroner. Den største handelstransaksjonen i kvartalet var imidlertid på “bare” 558 millioner kroner.
JLL mener at det svenske eiendomsmarkedet fremdeles preges av en sterk etterspørsel og høyt aktivitetsnivå, til tross for den pågående gjeldskrisen i Europa. Det er et ekko av andre rapporter, etterspørselen i de europeiske eiendomsmarkedene nå er konsentrert rundt attraktive eiendommer med lav risiko. Kjøperne er solide og har lav belåning når de handler.
JLL spådde tidligere i år økende volumer av de mer opportunistiske objektene, men denne prognosen har så langt ikke slått til. Sannsynligheten for at den vil inntreffe i løpet av den nærmeste tiden er også liten. Det skyldes ifølge JLL at Sverige i svært stor utstrekning påvirkes av den europeiske krisen, til tross for relativt gode makroøkonomiske forhold i hjemlandet.
Mange investorgrupper er blitt betydelig mer forsiktig, fordi de frykter et scenario der Europa går inn i en resesjon. Det påvirker eiendomsmarkedet negativt og har i den senere tid resultert i flere avbrutte transaksjonsprosesser i Sverige. Transaksjonene tar dessuten lengre tid å gjennomføre, fordi risikoaversjonen øker, og etterspørselen igjen konsentreres mot de mer risikofrie objektene.
JLL mener likevel at de internasjonale kapitalmarkedene fungerer forholdsvis bra, selv om bankenes innlånskostnader har økt markant. Som under den forrige krisen i 2008 og 2009, kommer velkapitaliserte aktører med lav belåningsgrad og lavt refinansieringsbehov til å påvirkes mindre enn andre. JLL skriver at vi befinner oss ved et veiskille, der det i dagens situasjon er svært vanskelig å se i hvilken retning konjunkturene kommer til å gå, og om vi er inne i en lengre resesjon eller ikke. Oppmerksomheten denne høsten er naturlig nok rettet mot utviklingen i Hellas.