Russerne rykker inn

Publisert Sist oppdatert

– Det er nok en ny trend. De rike russerne har vært her en god stund allerede, men rikdommen i Russland er i ferd med å spre seg og nå ser vi også at middelklassen er i ferd med å etablere seg, sier daglig leder i BB Real Estate, Jarle Nordhaug.

Les også: Fransk åpning på Rivieraen 

Kjøper kontant

Det russiske inntoget kan blant annet bli sett i form av at det i mange byer er kommet opp russiskspråklige skilt. Den engelske avisen The Guardian hadde i fjor en artikkel om dette emnet. De skrev blant annet at russerne i 2012 var den største gruppen besøkende til Europa, men hele 24,6 millioner.

Deretter kom engelskmennene med 206 millioner, så Kina med 4,7 millioner, Canada med 4,2 og Japan med 4,1 millioner. Mange av disse russiske besøkende kjøper også eiendommer med et gjennomsnittlig budsjett på 500.000 euro. Vanligvis trenger de ikke lån og betaler kontant. 

Les også: Nå kan du gjøre hyttekuppet

De rike russerne er også aktive. Trenden nå skal være at de i tillegg til huset ved sjøen, som de allerede har, så er de også på jakt etter mer landlige eiendommer, helst med en egen vingård. 

Ikke så godt likt

Russerne er imidlertid ikke så godt likt av alle. De fremstår ifølge Nordhaug som vanskelige å ha med å gjøre og er lite kultiverte. 

– Jeg tror imidlertid at det er en del som er villige til å svelge noen kameler når de ser at det er penger i andre enden, sier Nordhaug. 

Les også: – Kjøpers marked nesten over hele fjøla

Les også: Flere vil ha eiendom i utlandet

Han har selv en del erfaring med russere og sier at han har sluttet å gjøre handler med dem. 

– Det blir sjelden business. De sier ja, men mener nei. Det er også flere tilfeller hvor de har sagt ja, signert kontrakten og så blitt borte. De reiser hjem igjen til Russland uten å gi en lyd fra seg. Eierne av boligen sitter da med et problem fordi kontrakten er bindende. Han kan dermed ikke selge boligen videre. Det er mange som har sittet fast i dette garnet, sier Nordhaug. 

Han forteller også at mange av russerne foretrekker å handle på den italienske siden av grensen, fordi de føler seg tryggere der. 

– Det er færre utlendinger på den siden av grensen. Russere, sammen med rike italienere har bidratt til å presse opp prisene i dette området og i dag er kvadratmeterprisene i dette området nesten høyere enn her i Cannes, sier Nordhaug.

Les også: – Formidabel utlånsvekst til utenlandseiendom

Les også: Vil øke skattetrykket på feriebolig

Les også: Fransk risiko 

Kineserne er på vei

En annen nasjon som også markerer seg stadig sterkere er Kina. Her snakker vi ikke først og fremst om privatpersoner, men oppkjøpsfond og andre profesjonelle aktører. 

– De investerer i vingårder, hoteller og andre tunge objekter. Vi har sett ar de har begynt å kjøpe i Bordeaux, men også i Toscana og en del andre store byer i Italia. Jeg tror dette har sammenheng med at de ønsker å ha en posisjon i dette markedet når fritidsreisebølgen fra Kina kommer, sier Nordhaug. 

Les også: Her har prisene falt 65 prosent

Les også: Fikk bank av eiendom

Les også: Vil ha kortere vei til hytta

 

Powered by Labrador CMS