Milliardindustri med stor oppside

Publisert Sist oppdatert

En analyse gjennomført for NHO Service viser at totalmarkedet for tjenester innenfor Facility Management (FM) og Facility Services (FS) i Norge er på ca. 74 milliarder kroner. Primærmarkedet er bedrifter med mer enn 100 ansatte, staten, fylker og kommuner.

Les også: Starter opp med forvaltning i Stavanger

I statistikken inngår forvaltning, løpende driftskostnader, verdisikring, lettere utendørs vedlikehold, energi, brutto kantinekostnader, ulike former for kontorstøtte og renhold.

Gjør det selv

Samtidig har analyseselskapet Capgemini tidligere estimert at markedspotensialet for Facility Management-tjenester alene er på 72 milliarder kroner i Norge.

Les også: Blir sjef for Newsecs forvaltningsvirksomhet

– Det er fullt mulig at det totale markedet for FM i Norge er på 100 milliarder kroner. Men selv om markedspotensialet er høyt, er det mange som utfører oppgavene innenfor eiendomsforvaltning og drift i egen regi , sier administrerende direktør Thorbjørn Graarud i NEAS – en av landets ledende aktører innenfor FM.

Offentlige trekker ned

I rapporten ”Statistikk og trender 2013” fra NHO Service er det beregnet at hele 98 prosent av oppgavene innen Facility Management og Facility Services utføres i egen regi. NHO jobber selvsagt for at flere skal sette ut dette arbeidet til en profesjonell ekstern aktør.

– Omfanget av konkurranseutsetting i Norge er ekstremt lite. En viktig grunn er at staten og helseforetakene ikke får kompensert momsen ved innkjøp fra private aktører, slik at private ikke konkurrerer på like vilkår med offentlige tjenestetilbydere, sier Dag Ekelberg, direktør for næringspolitikk i NHO Service.

Les også: Basale bytter navn

 

Powered by Labrador CMS