– Markedet vil øke

Publisert Sist oppdatert

Da forretningspartnerne Peter T. Malling sr. og Henrik B. Tschudi etablerte Norges første  forvaltningsvirksomhet på 1970-tallet, bestod denne type virksomhet stort sett av advokater som hadde en kontakt med en vaktmester og en regnskapsfører. Datidens eiendomsforvaltning gjaldt dessuten bare boligeiendommer.

Les også: Tar forvaltningen selv

Etableringen til Tschudi og Malling var startskuddet på en profesjonalisering av eiendomsforvaltning, inkludert næringseiendommer.

Fortsatt gammeldagse

Flere av avtalene som Tschudi & Malling inngikk om forvaltning på 70-tallet er fremdeles i porteføljen til dagens selskap, Malling & Co. Dette gjelder blant annet Drammensveien 130 på Skøyen i Oslo – bedre kjent som Thune næringspark.

Men selv i dag finnes det advokater som sysler med eiendomsforvaltning etter den gammeldagse modellen med tilknyttet vaktmester og regnskapsfører.

Les også: OBOS Basale fortsetter å vokse på forvaltning

– Eksempelvis er det en del familieeide forretningseiendommer som blir forvaltet på denne måten. Og så er det noen som tar forvaltningen selv, sier Terje Bernum, partner i Malling & Co.

Økende marked

Han viser til mindre eiendomsselskaper som kanskje har tre-fire ansatte driftsteknikere.

– De tror de driver rasjonelt, men vi vet jo hva det koster å ha tre-fire ansatte i Norge i dag, sier Bernum.

Les også:  Coor i siget

Han tror at flere av dem som selv står for forvaltningen i dag, vil komme til at det er bedre å sette det ut til en profesjonell forvalter. På denne bakgrunnen mener han at markedet vil øke, slik at det blir flere forvaltningskontrakter å hente.

Egne vaktmestere

Malling & Co er i dag et komplett eiendomshus som kan bistå kundene gjennom hele livssyklusen til en næringseiendom. Selskapet forvalter over 1 million kvadratmeter for kunder over hele landet. Blant forvaltningskundene er både norske og utenlandske fond, pensjonsselskaper og eiendomsselskaper.

Selskapet har et eget vaktmesterkorps som tar seg av teknisk forvaltning.

Les også: Fikk storavtale med StatoilHydro

Les også: Milliardindustri med stor oppside

– Vaktmesteren er det ytterste leddet som representerer eiernes interesser. De skal blant annet kontrollere at renhold og annet blir godt utført, derfor er det viktig at vi har våre egne ansatte på dette området, sier Bernum.

Han beskriver 2013 som et bra år både for konsernet og forvaltningsdelen, hvor det for sistnevnte er stabilitet og forutsigbarhet med lange kontrakter.

Les også: Starter opp med forvaltning i Stavanger

Les også: Blir sjef for Newsecs forvaltningsvirksomhet

 

Powered by Labrador CMS