Fransk åpning på Rivieraen

Publisert Sist oppdatert

Det mener daglig leder i AAA Riviera Eiendom, Erik Fougner. Selskapet har drevet med eiendomsmegling på Rivieraen siden 2002, først og fremst med norske kunder på kundelisten. 

– Eiendomsmarkedet i dette området er veldig stabilt, men for første gang på fryktelig lenge har vi kommet dit at kjøperne kan si at markedet er i deres favør og at det er noe forhandlingsrom, sier Fougner. 

Les også: Nå kan du gjøre hyttekuppet

Rom for å prute

Han forteller at eiendomsmarkedet på Rivieraen var inne i en krise på slutten av 90-tallet, i forbindelse med Kuwait-krisen. Frankrike brukte i følge ham lenger tid på å komme seg enn deler av resten av verden, men fra 1998 til 2008 var det selgers marked med stigende priser. Fra 2008 har det gått sidelengs, noe det fremdeles gjør. 

– Men vi ser altså at man for første gang på veldig lenge, kan kjøpe eiendommer under prisantydning. Vi snakker ikke store rabatter, men mellom fem og ti prosent, kanskje, sier Fougner. 

Han påpeker at det på ingen måte er snakk om at man kan gjøre boligkupp.

Les også: – Kjøpers marked nesten over hele fjøla

Les også: Flere vil ha eiendom i utlandet

– Men det kan likevel være et godt tidspunkt å kjøpe på. Jeg har for eksempel en kunde som selger et hus som han kjøpte for ti år siden. Her har han fått et bud som lå ni prosent under prisforlangende. Han har nå gitt budgiver et motbud, så ender det kanskje på minus fem prosent i forhold til prisforlangende. Dette er en situasjon som beskriver markedet om dagen ganske godt, sier Fougner. 

Mellom 6000 og 7000 per m2

Da han begynte å selge eiendommer i Frankrike for tolv år siden, var gjennomsnittskjøperen på 63 år og begynt å forberede pensjonstilværelsen. Det var derfor mest leiligheter det gikk i. I dag er kjøperen 49 år med barn. Dermed er plassbehovet også større og nå er det derfor hus som det går mest av. 

Gjennomsnittprisen per kvadratmeter som nordmenn bruker i dette området, ligger ifølge ham på mellom 6000 og 7000 euro meteren, altså rundt 50.000 kroner. 

Les også: – Formidabel utlånsvekst til utenlandseiendom

Les også: Vil øke skattetrykket på feriebolig

Les også: Fransk risiko

– For det får man ingenting fancy, men et greit produkt uten havutsikt. Skal man ha havutsikt hopper prisen fort opp til mellom 10.000 og 12.000 euro kvadratmeteren, sier Fougner. 

Da snakker vi altså om priser på fra 80.000 kroner kvadratmeteren og oppover. 

Svært differensiert marked

Det som er spesielt med eiendomsmarkedet på Rivieraen, er at det er veldig differensiert. Det sier seg selv at franskmenn med vanlige lønninger ikke har mulighet til å betale de prisene som det ofte opereres med i fritidsboligsegmentet. De må derfor nøye seg med billigere boliger i områder som ferierende ikke en gang vurderer. 

Les også: Her har prisene falt 65 prosent

Les også: Fikk bank av eiendom

Les også: Vil ha kortere vei til hytta

– Jeg pleier å dele boligmarkedet inn i tre eller fire grupper. De billigste boligene er de som koster under 3000 euro per kvadratmeter. Dette er for franskmenn med lave inntekter. I det neste sjiktet er de som koster fra 3000 til 5000 euro per meter. Dette er for franskmenn med normalt gode inntekter. Det vil gjerne si de som har jobbet i Paris og som ønsker å ha pensjonstilværelsen i Sør-Frankrike. Neste hopp er fra 5000 euro per kvadratmeter. Her finner man nordmenn og andre som kjøper feriebolig. Det siste sjiktet er de som ikke har noen økonomiske grenser og betaler det eiendommen koster, sier Fougner. 

Les også: Gjestene drar til sjøs

Lilleputter

Han påpeker at dersom man ser markedet på Rivieraen under ett, så utgjør utlendinger som kjøper ferieboliger en forsvinnende liten andel. 

– 31 prosent av boligene på Rivieraen er ferieboliger. Resten er for franskmenn. Av disse 31 prosentene er 29 prosent eid av utlendinger. Det betyr at utlendinger samlet bare utgjør ni prosent av markedet. Vi er lilleputter i dette markedet, sier Fougner. 

Les også: Her må du betale mest i hytteskatt

Les også: Hytterønne gikk for 14 mill

Les også: Eventyrlig hyttesalg i saftbygda

 

Powered by Labrador CMS