– Formidabel utlånsvekst

Publisert Sist oppdatert

DNB Luxembourg er den eneste norske utenlandske banken som låner ut penger til nordmenn i utlandet. De har hatt en formidabel utlånsvekst så langt i år. 

– Veksten så langt i år er 47 prosent. Veksten er størst i Spania, men også god i Frankrike, sier banksjef i DNB Luxembourg, Håkon Hansen. 

I kroner og øre betyr det at banken kommer til å låne ut cirka 1 milliarder kroner (125 mill. euro) til nordmenn som kjøper fritidsboliger i Spania og Frankrike. Banken finansierer kun fritidseiendommer, ikke næring, spekulasjon eller byggeprosjekter. 

Les også: 2007-priser i Hellas

– 75 prosent av eiendommene vi finansierer vil være i Spania og 25 prosent i Frankrike. I kroner (euro) fordeler det seg cirka 60 prosent Spania og 40 prosent Frankrike. Vi har også noe finansiering i UK, men det er ikke feriehus, sier Hansen. 

DNB Luxembourg er et datterselskap av DNB. Banken er fullstendig inkorporert i Luxembourg og dermed å regne som en utenlandsk bank, selv om mange nordmenn nok opplever den som en norsk bank. 

– Det er også salgspitchen vår. Alle våre rådgivere snakker skandinavisk og de fleste vil nok også oppleve oss som norske, sier Hansen. 

Les også: Vil øke skattetrykket på feriebolig

Les også: Fransk risiko

En konsekvens av norske priser

Veksten så langt i år henger ifølge ham sammen med prisfallet i Spania, samt at flyforbindelsene til de to landene er bedre enn noen gang. 

– Det er også en konsekvens av de ekstremt høye prisene i Norge. Det er mange som selger i Norge og kjøper fine eiendommer i utlandet for det samme beløpet eller billigere, sier Hansen. 

Les også: – Kjøpers marked nesten over hele fjøla

Les også: Flere vil ha eiendom i utlandet

Man skulle da kanskje tro at et lån ikke var nødvendig, men det kan være fordeler ved å ha ekstern finansiering. 

– Et argument er valutarisiko. Kjøper man i euro, så har man en risiko, men denne risikoen kan utlignes med et lån. Det er også skattemessige og arvemessige fordeler, sier Hansen. 

At det er billigere er ifølge ham en sannhet med modifikasjoner. 

– I nominelle kroner er det nok billigere, men marginene er nok nokså like, sier han. 

Les også: Her har prisene falt 65 prosent

Les også: Fikk bank av eiendom

Les også: Vil ha kortere vei til hytta

Dobbelt så dyrt i Frankrike

Snittprisene for bankens kunder ligger for tiden på 300.000 euro, eller 2,4 millioner kroner, i Spania og ganske nøyaktig det dobbelt i Frankrike. 

– I Spania er cirka halvparten av lånene i Marbella-området. Vi ser også en helt klar trend i forhold til at kjøperne blir stadig yngre. Før var de godt voksne, nå er det stadig flere yngre. Cirka 25 prosent av kjøperne er i dag under 50 år, sier Hansen. 

I Frankrike er det stort sett eldre mennesker som handler. 

– Det henger nok sammen med at det er dyrere, og dette markedet derfor tiltrekker seg en noe mer voksen gruppe, sier Hansen, som legger til at de i år vil låne ut penger til mellom 500 og 600 norske familier i Spania og Frankrike.

Les også: Treg start for hyttesalget ved sjøen

Les også: God gli på fjellet

Les også: Gresk raseri over skattekrav

Les også: Profesjonelle eiendomsinvestorer skyr Hellas

Les også: Gresk svalestup i eiendom

 

Powered by Labrador CMS