Får Nord-Europas største solcellepanel

Publisert Sist oppdatert

Solcellepanelet vil dekke nærmere 2.000 kvadratmeter og skal bidra med miljøvennlig energi tilsvarende energiforbruket til seks eneboliger. Dette er med på å gjøre KLP-eide Fornebu S til verdens mest miljøvennlige kjøpesenter, med miljøklassifiseringen Breeam Outstanding. 

Når senteret åpner til høsten vil det totale energiforbruket være cirka 60 prosent lavere enn forskriftskravet. 

Les også: – Fornebu S kan bli en annerledes kjøpesenter

Flere velger solenergi

Flere utbyggere ser nå at man kan benytte seg av solenergi for å oppnå en miljøklassifisering som man ellers ikke ville være i stand til å få. 

Det nylig renoverte Powerhouse på Kjørbo er ett av flere nye bygg som har installert solcellepanel for å dekke energibehovet. Panelene på Powerhouse dekker over 1550 kvadratmeter og kan levere over 200.000 kWh årlig, eller 41 kWh per kvadratmeter årlig.

Les også: Ny sjef på storsenteret

Les også: Skrinlegger sentersatsning

Også Omsorgsbygg KF har fått øynene opp for solenergi og plasserer nå et panel på nærmere 800 kvadratmeter på taket av Økern sykehjem. Panelet skal dekke ti prosent av sykehjemmets energibehov og bidra til et redusert energiforbruk etter rehabilitering på 68 prosent, til omtrent 120 kwh per kvadratmeter årlig. 

Les også: Markant nedgang for Thon i Sverige

Les også: Thon har kjøpt Østerås senter

Les også: Investorene satser på shopping

– Fungerer bedre enn vi hadde trodd 

– Solceller fungerer veldig mye bedre i det norske energisystemet enn det både forvaltningen og vi i Zero har trodd, sa Einar Wilhelmsen i Zero til Teknisk Ukeblad i 2013. Deres målinger viser at socellene i Norge produserer spesielt bra i månedene mars, april og mai, noe som knuser myten om at solcellene leverer mest energi om sommeren. 

I store deler av Sør Norge  er solstrålingen like høy som på mange steder i Tyskland, hvor bruk av solcellepaneler har blitt så utbredt at hustak har fått utleieverdi.

Les også: Disse kjedene vurderer Norge

En av årsakene til at solenergi fungerer så godt i Norge er det kalde og tørre klimaet som bidrar til å holde driftstemperaturen på solcellene nede og dermed minske både varmetap og slitasje på solcellene. I varmere strøk er overoppheting av solcellene en utfordring som tærer på produksjonen.  

Les også: Kanonstart for Steen & Strøm i 2014

Les også: Nok en pris til Emporia

Les også: Selger seg ut av Salto Eiendom

Flere sentrale premissgivere ønsker derfor et større fokus på utnyttelse av fornybar energi, og i mai vedtok Oslo bystyre at det skal utarbeides en støtteordning for installasjon av solcellepanel på bygg gjennom Klima- og og energifondet. 

Les også: Rusta ruster opp

Les også: Obs! må legge ned Hypermarked

Les også: Klarsignal for Ikea-kryss

Les også: Ikke fint nok for utenlandsk luksus

 

Powered by Labrador CMS