Blå tall for NEAS

Publisert Sist oppdatert

 

NEAS har slitt med store tap i lang tid. I februar 2008 spratt riktignok daværende NEAS-sjef Thor Rønhovde champagnen etter at selskapet overtok totalansvar for håndtering av  alle Norwegian Propertys (NPRO) næringseiendommer i Norge. Avtalen omfattet 54 bygg på til sammen 700.000 kvadratmeter.

Men da NEAS mistet denne kontrakten, gikk det fra rødt til blodrødt.

Les også: – Markedet vil øke

Kuttet kostnader

Dagens NEAS-sjef, Thorbjørn Graarud, melder nå om blå tall for selskapet. I skrivende stund er ikke tallene tilgjengelige for offentligheten, men ifølge Graarud var driftsresultatet for fjoråret positivt og vesentlig over 2012. I tillegg sier han det ser bra ut for 2014.

En viktig bidragsyter til resultatforbedringen er at kostnadene er redusert betydelig. Ikke minst har NEAS kommet seg ut av leieavtalen på Fornebu, hvor selskapet tidligere hadde sitt hovedkontor.

Les også: Tar forvaltningen selv

Kvitt leiekontrakten

– Da vi solgte consulting-delen, endte vi opp med altfor store arealer. Av fem etasjer brukte vi to. Det viste seg å være vanskeligere å leie ut lokalene enn vi trodde, men nå er vi helt ute av den kontrakten, sier Graarud.

NEAS har nå flyttet til Lørenvangen hvor husleien er vesentlig lavere enn tidligere. Samtidig fokuserer selskapet primært på teknisk forvaltning. 

Les også: OBOS Basale fortsetter å vokse på forvaltning

Satser på teknisk

– Finansielle eiendomsfond setter riktignok ut totalforvaltningen, men de fleste profesjonelle eiendomsbesittere gjør dette selv, sier han og viser blant annet til NPRO.

NEAS satser nå primært på teknisk forvaltning.

Les også:  Coor i siget

– Noen steder har vi alt, inklusive vedlikeholdsplanlegging, men hovedområdet vårt er teknisk drift hvor vi har en rekke driftsteknikere. Dette er den største delen av markedet innenfor eiendomsforvaltning, sier Graarud.

NEAS konsern

Virksomheten til NEAS er tredelt. I tillegg til teknisk forvaltning og drift, tilbyr også selskapet Facility Service-tjenester som renhold, kantine og resepsjon. Dernest kommer datterselskapet Totalreform, som er Norges ledende innen kontorflytting. Totalreform flytter årlig 10-15.000 arbeidsplasser.

Les også: Fikk storavtale med StatoilHydro

Les også: Milliardindustri med stor oppside

Omtrent 20 prosent av inntektene til NEAS kommer gjennom Totalreform, mens nesten halvparten stammer fra Facility Services-tjenester. Resten er inntekter fra teknisk forvaltning og drift.

– Vi satser på en nisje innen forvaltning der i skal bli best på teknisk forvaltning og drift, sier Graarud.

Les også: Starter opp med forvaltning i Stavanger

Les også: Blir sjef for Newsecs forvaltningsvirksomhet

 

Powered by Labrador CMS