– Bidrar til å holde leienivået nede

Publisert Sist oppdatert

– Enovas støtteordning er lagt opp slik at den skal være utløsende for at de planlagte tiltakene i bygget skal la seg gjennomføre, sier Bjørn Holm hos Norwegian Property.

Selskapet har ifølge Enova fått til sammen 40,5 millioner kroner i støtte fordelt på flere ulike prosjekter. På Aker Brygge har de ifølge Holm fått 0,6 millioner kroner til Administrasjonsbygget, 3,2 millioner kroner til ny energisentral, 7,5 millioner til Terminalbygget og 9,5 millioner kroner til Verkstedshallen. I tillegg har de de fått 9 millioner til et prosjekt i Drammensveien 134 på Skøyen. 

Les også: Satser på miljø for å få selskapet på rett kurs

Les også: Ombygging senker leieinntektene

– Utover dette har vi fått tilskudd til en rekke mindre driftstiltak som er fordelt utover store deler av porteføljen vår, sier Holm. 

Fornuftig leie

I Stranden 1 holder Norwegian Property på med en fullstendig rehabilitering av bygget som markerer inngangsporten til Aker Brygge. Bygget vil, når det er ferdig rehabilitert, være et lavenergibygg med energimerke B og Breeam ”Very good”. Holm er usikker på om bygget ville fått like gode miljøkarakter om det ikke hadde vært for støtten fra Enova. 

Les også: Delte ut 297 millioner

– Det er vanskelig å si, men det er klart at markedet begynner å etterspørre slike løsninger. Utfordringen er at leiemarkedet ikke er villige til å betale for det. Støtten fra Enova gjør at det er mulig å gjennomføre slike tiltak og likevel ha en fornuftig leiepris, sier Holm. 

Med tanke på leieprisene som blir i Stranden 1 er det ingen tvil om at støtten kommer vel med. Leieprisene i prestisjebygget kommer til å ligge på rundt 4000 kroner kvadratmeteren. Det er helt i øverste prisleiet, selv i CBD. 

Les også: Vil ha finere og finere lokaler

Les også: Slik er markedet akkurat nå

Riktig

Holm mener at dersom man skal komme videre i forhold til et ønske om å redusere energiforbruket i norsk eiendomsmasse, så er man nødt til å gjøre akkurat som de har gjort i dette prosjektet. 

– Skal man ta miljø på alvor, så er det å gjenbruke gamle bygg og gjøre gode miljøtiltak i dem viktig. Det meste av eiendomsmassen er eksisterende og det er også noe av årsaken til at dette er den typen prosjekter som Enova søtter mest, sier Holm. 

Den nye energisentralen på Aker Brygge, som de altså har fått 3,2 millioner kroner i støtte for å bygge, bidrar både til oppvarming og kjøling av byggene til Norwegian Property. 

– Energisentralen utnytter vie en stor varmepumpe varmen i Oslofjorden. Denne energien bruker vi både til kjøling og varme, hovedsakelig til våre egne bygg på Aker Brygge, men også til noen andre bygg, sier Holm. 

Les også: 62 nybygg med energimerke A

Les også: Kraftig energireduksjon i 40 bygg

Les også: Støtter bare varmepumper med energimålere

Les også: – Miljøbevissthet betaler seg

Les også: – Miljøbygg blir vinnerne

 

Powered by Labrador CMS