Best på sykehusarkitektur

Publisert Sist oppdatert

– Noe tilsvarende har vi ikke opplevd på våre kongresser. Aldri har ett byggeprosjekt kapret så mange priser på en gang. Det er imponerende, fastslår Alan Dilani, professor i helsearkitektur og sentral i juryarbeidet.

Les også: Helsebygg er big business

Les også: To millioner nye kvadratmeter til helse

Det skiver Helse Midt-Norge på sine hjemmesider. The Design & Health International Academy Awards bedømmer helsebyggprosjekter fra alle kontinenter, og under årets prisutdeling 12. juli ble universitetssykehuset i Trondheim «overall winner» i tre kategorier:

* Beste internasjonale prosjekt over 40 000 kvm (hele sykehusanlegget).

* Beste helsefremmende prosjekt.

* Beste produktdesign (den interaktive Kunnskapsportalen).

I tillegg ble St. Olavs Hospital belønnet med fire «high commendation»-priser (sterkt rosverdig). Kategoriene var:

* Kunst i pasientomgivelser.

* Internasjonalt helseprosjekt under 40 000 kvm (Kunnskapssenteret).

* Bærekraftig design

* Interiørdesign

Les også: Sykt bra eiendom

Les også: Bygger sykehus på Gardermoen

Attraktiv sykehusbydel

Bjørn Remen, direktør for byggherreorganisasjonen Helsebygg Midt-Norge, mener den internasjonale anerkjennelsen i stor grad skyldes at St. Olav Hospital glir naturlig inn i byen, med et mangfold av bygninger, gater og parker som til sammen utgjør en attraktiv bydel.

– Fra pasienter, pårørende studenter og ansatte får vi mange hyggelige tilbakemeldinger om kvaliteten i sykehusområdet. Her trives de, og slikt gir jo positiv helseeffekt, sier Remen.

Han påpeker samtidig at sykehusutbygging i en så sentral bydel, gir gode forutsetninger for bærekraftig utvikling. Undersøkelser viser da også at 80 prosent av de ansatte benytter den godt utbygde kollektivtransporten, eller sykler og går til jobben.


– Jeg vil dessuten trekke fram universell utforming, altså at bygg og uteområder skal være tilgjengelige for alle. Dette viktige prinsippet mener jeg vi har fått til på en gjennomført og naturlig måte, sier Remen.

Les også: Fikk arkitekturpris

Les også: Skal lede storsatsing på arkitektur

Anerkjennelse og oppmuntring

Helsebygg Midt-Norges sjefarkitekt, Ragnhild Aslaksen, mener at prisen er en oppmuntring for andre som planlegger og bygger sykehus. 

– Den største belønningen er at sykehuset er blitt så bra, og at pasienter og ansatt er fornøyde med det vi har gjort, poengterer Aslaksen.

Sykehusdirektør, Nils Kvernmo, er stolt over prisdrysset. 

– Vi er stolte over å ha realisert et nytt, moderne og framtidsrettet universitetssykehus for landsdelen. Blant de viktigste kvalitetene vil jeg fremheve at sykehuset er bygd integrert med universitetet og lokalisert sentralt i byen, sier Kvernmo.

Dekan ved NTNUs medisinske fakultet, Stig A. Slørdahl mener at universitetssykehuset i Trondheim er blitt en unik arena, der pasientbehandling knyttes tett sammen med forskning og utdanning. 

– Slik sikrer vi både dagens og fremtidens pasienter et kunnskapsbasert helsetilbud i europeisk toppklasse, samtidig som vi utdanner gode helsearbeidere og generer ny kunnskap for regionen og verden for øvrig, sier Slørdahl.

Les også: Arkitekter på flyttefot

 

 

Powered by Labrador CMS