Bankene har tro på næringseiendom

Publisert Sist oppdatert

I går skrev Estate Nyheter at Akershus Eiendom anslår at transaksjonvolumet kan ha passert 24 milliarder kroner så langt i år. Eiliv Christensen hos NAI FirstPartners anslår også at volumet ligger på over 20 milliarder kroner. 

– Vi synes at året begynte litt tregt både på transaksjons- og leiesiden, men så kom det seg veldig bra i andre kvartal, sier Christensen.

Les også: Slik er markedet akkurat nå

Les også: Logistikk gruser kontor

Les også: Nå vil selgerne selge til utlendinger

Les også: – Transaksjonsmarkedet tar seg opp

Dette skyldes ifølge ham flere forhold, men et av de viktigste elementene er ifølge ham generelt gode rammebetingelser og en vilje i markedet til å gjennomføre handler. 

– Volumet er noe etter fjoråret hittil i første  halvår, men utsiktene er gode av flere årsaker. Ikke minst det faktum at bankene opererer med økt låneutmåling og reduserte marginer. Dette gir en god driv inn mot halvårsskiftet. Så vel bankrentene som obligasjoner med eiendom som sikkerhet har falt med 30-40 punkter siden tidlig på året. Mange muligheter åpner seg for eiendomskjøpere, og vi forventer innslag av også nye aktører, sier Christensen.

Les også: Her er fasiten for 2013

Les også: – Vi har aldri hatt det så travelt

Les også: – Vi snakker milliarder og vi snakker mange av dem

Senioranalytiker hos Newsec, Øyvind Johan Dahl påpeker, som flere andre har gjort tidligere, at utlendingene i stadig sterkere grad markerer seg. 

– At de har stått for mellom 15 og 20 prosent av volumet i første halvår er nok sannsynlig. Vi ser at de kommer i stadig større grad. De har nok vært i markedet tidligere også, men de har nok vært litt mer usynlige, gjerne gjennom syndikater. I dag ser vi henvendelser fra land som Nederland og Tyskland langt oftere. Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg videre, sier Dahl. 

Les også: Selger for 733 mill

Les også: Bulk selger i Ski

Les også: Kjøper i Trondheim

 

Powered by Labrador CMS